05 Лютого 2021, 10:02

4 лютого в національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась презентація пакетів ініціатив міст, що стали першими переможцями програми «Культурні столиці України» – Маріуполя та Славутича

Спікерами заходу були: 

  • Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України
  • Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду 
  • Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя
  • Юрій Фомічев, міський голова Славутича

«Нові ролі дозволять містам втілити у життя сучасні культурні проекти. І тим самим перетворити Маріуполь та Славутич не тільки на міста-магніти у межах області, а й всієї країни. Обидва міста на чолі з мерами Вадимом Бойченком та Юрієм Фомічевим підготували комплекси заходів: креативних майданчиків, фестивалів та мистецьких ініціатив, що покликані розвивати туристичний та культурний потенціал місцевих громад. І хоча через пандемію коронавірусу їм довелось перенести реалізацію своїх ініціатив на рік, ми сподіваємось, що у 2021-у все вдасться», – переконаний Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

«Ще в 2016 році, коли Україна приєдналась до програми Європейського Союзу «Креативна Європа», ми дізнались про програму «Культурна столиця Європи» та виступили з ініціативою залучити до неї й українські міста. Однак отримали відповідь, що для цього спершу в Україні має бути започаткована своя національна програма з визначення культурних столиц. Ми довго йшли до цієї мети, але минулого року відбувся перший конкурс на перші дві столиці – велику та малу. Об'єктивні причини завадили реалізувати проекти в 2020 році, але впевнена, що в 2021-у перемогу над коронавірусом ми будемо святкувати в двох культурних столицях України й матимемо можливість мандрувати батьківщиною, починаючи свій шлях з Маріуполя чи Славутича», – висловила побажання Юлія Федів, виконавча директорка УКФ. 

Пакет ініціатив Маріуполя – Великої культурної столиці – представили міський голова Вадим Бойченко та заступник міського голови Олександр Кочурін. Центральним поняттям концепції, створеної командою Маріуполя, є діалог. За допомогою мови мистецтва місто прагне говорити до всієї країни про ціннісне об'єднання. До пакета ініціатив Великої культурної столиці увійде одинадцять заходів. Серед них: відкритий музейний фестиваль «Ніч музеїв», спец-подія «Дорога додому», створена під куруванням Влада Троїцького, Марафон міжнародних резиденцій, дитячий фестиваль «Простір Мрій», книжковий фестиваль Mariupol Open Book, фестиваль класичної музики Mariupol Classic, фестиваль поколінь Generation House тощо. 


Міський голова Славутича – Малої культурної столиці – Юрій Фомічев презентував ідеї свого міста. Концепція пакета ініціатив міста відображає слоган «Славутич: ось [to beⁱ] країна!». В нього закладено як прагнення Малої культурної столиці бути відкритою для гостей з інших міст та областей, так і філософське міркування про культуру як те, що визначає «бути чи не бути» людини чи країні взагалі. Проекти, що заплановані до реалізації, включатимуть Open Format Art Residence, SESAM 2021 Poliklinika – міжнародний семінар студентів-архітекторів, міжнародний фестиваль молодіжної демократії, телебачення, преси та творчості «Золота осінь Славутича», міжнародний фестиваль для людей поважного віку GOLDenFest. 

За подальшим перебігом реалізації пакетів ініціатив міст-переможців програми «Культурні столиці України» можна стежити на офіційних сайтах міських адміністрацій, а також на їхніх сторінках у соціальних мережах Маріупол.Велика культурна столиця та Славутича - Мала культурна столиця.  

Категорія: Новини