02 Липня 2018, 19:07

2 липня відбувся Перший міжнародний ярмарок грантів у сфері культури, який був організований Українським культурним фондом та Національним Бюро програми ЄС “Креативна Європа" в Україні.


Метою ярмарку було познайомити українців із можливостями отримати фінансування своїх проектів у сфері культури від українських та міжнародних грантодавців а також розказати про існуючі механізми отримання коштів. Адже, як зазначив Міністр культури України Євген Нищук, «справжня інтеграція в європейський культурний простір полягає в тому, що замість ручної роздачі коштів розробляються та імплементуються прозорі процедури відбору проектів, на які після затвердження вже не може впливати ні чиновник, ні депутат, ні міністр». Більше того, додав Голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький«можливість отримати фінансування у прозорий спосіб, без необхідності принижуватись, сформує новий спосіб мислення та значно підвищить так необхідний нам рівень довіри в українському суспільстві».


В ярмарку взяли участь Представництво ЄС в Україні, посольства Сполучених Штатів та Аргентини, Міжнародний фонд "Відродження", British Council Ukraine, Culture Bridges, Goethe Institut, Французький інститут та Італійський інститут культури а також інші закордонні інституції і посольства, які розповідали про напрями проектів, за якими здійснюється грантова підтримка. Важливість всебічної підтримки культурних проектів окреслив Голова представництва ЄС Хюго Мінграеллі, зауваживши що «в сучасному світі саме розвиток креативних індустрій є найпотужнішим тригером економічного зростання країн».

Захід відвідали 300 учасників, які були відібрані серед півтори тисячі тих, хто зацікавився участю. Для тих, кого цього разу не обрали для участі в заході, можна наголосити, що проведення подібних ярмарків планується щороку та стане доброю традицією та ефективним майданчиком для спілкування між грантодавцями та представниками культурних і креативних індустрій, які перебувають у пошуку фінансової підтримки для своїх культурних проектів та ініціатив в Україні. «Це був лише перший ярмарок, а значить буде і другий, і третій, і п’ятий. Ми є для вас, щоб допомогти зробити ваші заявки більш успішними та допомогти вам знайти фінансування ваших проектів», наголосила виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.

Категорія: Новини