02 November 2023, 14:11

2 листопада у Києві Український культурний фонд презентував грантовий сезон на 2024 рік.

Захід відбувся в межах П’ятого міжнародного ярмарку грантів у сфері культури, організованого Національним бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні у партнерстві з УКФ. Подія зібрала експертів культурного й креативного середовищ та творців культурного продукту, які шукають фінансову підтримку для своїх проєктів й ініціатив.

На 2024 рік УКФ запланував чотири грантові програми, розповів під час виступу виконавчий директор УКФ Владислав Берковський. Зокрема, це «Культура без бар’єрів», «Культурна спадщина», «Культура. Регіони» та «Відновлення культурно-мистецької діяльності».

Крім того, у межах нового грантового сезону буде оголошено дві хвилі короткострокових грантів весною й восени, а також стипендії для фізичних осіб.

Програма «Культура без бар'єрів» відкриває грантовий сезон 2024 невипадково.

«Один з нових пріоритетів оновленої інклюзивної програми "Культура без бар’єрів" – це підтримка ментального здоров‘я наших ветеранів та ветеранок, а також внутрішньо-переміщених осіб через культуру та мистецтво. Для цього в програмі буде створено окремий ЛОТ. Реалії російського вторгнення підвищили вразливість українців до стресу. У таких умовах загартовувати та підтримувати моральну стійкість населення надважливо», – відзначив Владислав Берковський.

Також очільник УКФ акцентував на важливості збереження та промоції культурної спадщини, що допоможе втілити однойменна грантова програма.

«Україна має надзвичайно багату культурну спадщину. Це і духовні, і матеріальні надбання, створені українським народом упродовж всієї історії. І саме вони, зокрема, формують уявлення світу про нашу країну та її народ. Інвестуючи у збереження культурної спадщини – Україна вкладається у своє зростання, адже без минулого немає і майбутнього», – сказав Владислав Берковський.

За словами виконавчого директора УКФ, підготовка до грантового сезону 2024 відбувалася в три етапи. Перший етап передбачав секторальні офлайн-зустрічі з фахівцями зі сфери культури та креативних індустрій, під час другого етапу проводилися індивідуальні інтерв’ю з експертами УКФ попередніх років. Завершальним третім етапом стало загальнонаціональне опитування щодо потреб української культурної сфери.

Докладна інформація про програми з можливістю подати заявку буде незабаром опублікована на офіційному вебсайті УКФ.

Категорія: Статті