+380 (44) 506 22 66 [email protected]
09 August 2024, 14:08

У четвер, 8 серпня, в інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» презентували інклюзивний кроссекторальний культурно-мистецький проєкт для дітей з інвалідністю «ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили», що реалізує громадське інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТБ» за підтримки Українського культурного фонду в межах грантової програми «Культура без бар’єрів». 

Захід відбувся із синхронним перекладом на українську жестову мову і залученням представників державних органів, культурних спільнот, ЗМІ та організацій, що опікуються питаннями дітей з інвалідністю та постраждалих від війни. Під час презентації організатори та учасники проєкту розповіли про етапи втілення ідеї та досягнуті результати, а також продемонстрували відеофільм про проєкт і найкращі дитячі творчі роботи. 

Дмитро Решетченко, заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи, зауважив, що такі ініціативи, як «ДІМ», дозволяють дітям з інвалідністю здобувати якісну освіту разом зі своїми однолітками, що сприяє зниженню соціальної ізоляції та забезпечує дітей однаковими умовами для навчання та розвитку.

«Батьки дітей з інвалідністю часто стикаються з викликами, пов'язаними з пошуком відповідної освітньої установи та підтримки для своїх дітей. Інклюзивні проєкти, які послідовно підтримує УКФ, знімають цей тягар, надаючи сім'ям можливість залучити своїх дітей до загальноосвітньої системи. Водночас важливо усвідомлювати, що такі проєкти не лише про адресну підтримку дітей з інвалідністю. "ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили" має значний вплив на культурний контекст України в цілому. Він сприяє створенню інклюзивнішого та толерантнішого суспільства, в якому доступ до якісної освіти – рівний для всіх без винятку, різноманітність сприймають як належне, а психологічну підтримку отримує кожен, хто її потребує», – сказав Дмитро Решетченко на презентації проєкту. 

«ДІМ: Дитяча Інклюзивна Медіастудія. Місце сили» – поєднав одразу сім секторів культури та мистецтв із соціальною та освітньою сферами. Проєкт спрямований на створення умов для творчої самореалізації підлітків і молоді з інвалідністю, привернення уваги до екологічних проблем та розширення можливостей інклюзивного мистецтва, а також має на меті допомогти дітям з інвалідністю та дітям, постраждалим від війни, соціально адаптуватися та інтегруватися в суспільство через культурно-мистецькі практики. 

Ініціатива об’єднала 120 дітей з різних куточків України, зокрема з Лиману, Маріуполя, Бахмуту, Каховки, Нікополя, Бердянська, Сєверодонецька, Лисичанська, Херсону, Іванкова, Димера, Харкова, Запоріжжя, які спробували себе в ролі телеведучих, радіоведучих, блогерів, аніматорів та інших. Результатом проєкту стало створення шести різнопланових аудіовізуальних творів з перекладом на українську жестову мову, які доступні до перегляду на ютуб-каналі Veselka TV за посиланням


Категорія: Статті