05 June 2024, 14:06

Продовжуємо натхненно збирати коментарі у фахівців, чия професійна експертиза пройшла перевірку часом. Рубрика #експертУКФ поповнилася новим героєм. 

Про роботу в експертній раді «Аудіовізуальне мистецтво», тонкощі експертного оцінювання та цілісне уявлення про сферу, в якій працює, розпитали Сергія Борденюка.

Бути експертом УКФ для Вас – це?

Бути ним саме у роки війни, це – не аналогія з членством в почесному журі з оцінювання робіт або осіб, колективів, що змагаються. Перш за все, це – гостра надвідповідальність. Намагаюсь відчути, зрозуміти, проаналізувати глибинну мотивацію та реалістичну налаштованість, відповідність спромоги заявника. Обов’язково, виявляю баланс між його бажанням, намірами, вмінням (конструктив від ідеї до реалізації та впливу, що за змістом і духом відображається в аплікаційному пакеті; доброчесність й досвід; фаховий рівень здійснення і мистецький потенціал) та злободенністю, суспільною необхідністю створення цього культурно – мистецького продукту. Як актуального дієвого сучасного засобу ствердження державницької культурної самоідентичності нації, що виборює ціною самого життя право бути у європейській, світовій демократичній спільноті; сприяння стійкості морально-патріотичного духу та безумовного спротиву військовій агресії. Керуюсь іще одним для себе власним аргументом, що зобовʼязує бути особливо пильним: вкладені у проєкт кошти платників податків, мають бути використані з не меншою подальшою ефективністю внаслідок реалізації, аніж, якби вони були залучені безпосередньо у військовій обороноздатності.

Чому культура важлива і на часі?

Нині митці віддано тримають національно-культурний стрій, що надзвичайно важливо у час доленосних викликів й випробувань для держави та суспільства.

Що вас надихає?

Експертний внутрішній підхід відповідно до наявної Методики оцінювання проєктів УКФ. Він вимагає доброзичливості, толерантності, розуміння та принципового ставлення до планів та бачень заявника. Водночас вимогливість експерта в опрацюванні, аналізі заявки має бути до себе не менша, ніж до заявника в контексті представлення та реалізації ним майбутнього проєкту.

Читайте також: «Бути експертом УКФ – це..?» – відповідає Роман Петрук, представник експертної ради «Візуальне мистецтво»




Категорія: Статті