30 October 2023, 12:10

«Фортеця Маріуполь» — це цикл фільмів від BABYLON`13 про воїнів, які обороняли Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів. Перша частина циклу вийшла в квітні-березні 2022 року, коли Маріуполь був в повному оточенні російськими військами. Від початку облоги режисерка Юлія Гонтарук вела розмови з бійцями полку «Азов», розкриваючи їхні портрети, та розповідала світові про героїв Азовсталі.

Новий етап циклу, що створений за підтримки Українського культурного фонду, познайомить глядачів із захисниками, які назавжди залишилися в Маріуполі або повернулися з полону та намагаються продовжити своє життя.

Перший фільм знайомить нас із Кирилом «Бродягою» Кириченком, який приєднався до полку АЗОВ у 2015-му, коли йому виповнилося 18 років, та провів третину свого життя на війні. Він загинув у квітні на Азовсталі. Фільм було опубліковано до роковин його 27-го дня народження. Переглянути можна за посиланням.

Другий фільм знайомить глядачів із Валерією «Навою» Суботіною, яка втратила на «Азовсталі» коханого, пройшла 11 місяців полону, повернулася на волю та продовжує свою боротьбу. Історія буде незабаром опублікована на ютуб-каналі BABYLON`13. У продовження циклу заплановано ще декілька фільмів.

«Циклом 'Фортеця Маріуполь' ми хочемо нагадати українцям та світу про події, які сталися не так давно, але про які починають забувати. Обороняючи Маріуполь у повному оточенні, загинули сотні військових, ще тисячі потрапили у російський полон. Вже 18-й місяць понад 2 тисячі бійців, серед яких понад 700 'азовців', залишаються в полоні в жахливих умовах та в повній ізоляції від світу. Ми не можемо забувати про їхній подвиг, про їхню боротьбу. Ми повинні боротися за повернення додому кожного полоненого. Саме тому ми робимо це кіно, - щоб віддати належне нашим героям», — розповіла Юлія Гонтарук.

Категорія: Статті