+380 (44) 506 22 66 [email protected]
26 September 2024, 10:09

У середу, 25 вересня, Наглядова рада Українського культурного фонду представила концепцію розширення партнерств установи задля її розвитку та збереження інституційної спроможності в умовах воєнного стану. 

Презентація та дискусії щодо концепту Партнерства відбулися за участі голови Фонду Наталії Кривди, членів Наглядової ради Богдана Логвиненка та Володимира Воробея, працівників комунікаційного та міжнародного відділів УКФ. До онлайн-заходу долучилися представники національних інститутів культури, приватних фондів та ініціатив, програм та проєктів міжнародної культурної допомоги, серед яких Представництво ЄС в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Британська рада в Україні, IREX, USAID: програма «Мріємо та діємо» (UNITY) та Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (ENGAGE), Швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України» (UCORD), приватна українська фундація «ЗМІN» та інші.

Під час обговорення члени Наглядової ради УКФ зауважили, що нині інституція перебуває у зоні ризику різкого скорочення або повного скасування фінансування у 2025 році, що призведе до втрати інституційної спроможності УКФ як зараз, так і на період повоєнного відновлення. 

«Бюджет України на 2025 рік відображає надзвичайно складні пріоритети держави, яка змушена спрямовувати значні ресурси на оборону, відновлення критичної інфраструктури, соціальну підтримку населення та економічну стабільність. У цьому контексті фінансування культури не може бути настільки достатнім, як ми всі цього бажаємо. Однак це зовсім не означає, що ми маємо сидіти склавши руки, не шукаючи шляхів та джерел додаткового фінансування. Культура під час війни – це наша духовна броня, без неї ми ризикуємо втратити себе», – зазначила Голова Наглядової ради УКФ Наталія Кривда

Концепт представленого Партнерства полягає, зокрема, у формуванні портфоліо партнерських програм Фонду на 2025 рік на умовах співфінансування. Серед іншого, партнерам було запропоновано профінансувати інтитуційні програми Фонду, які відповідають їхнім пріоритетам. Партнерську взаємодію координуватиме безпосередньо Наглядова рада УКФ, залучаючи весь експертний та операційний ресурс Фонду для їх роботи. 

«Запропонована концепція Партнерства покликана зберегти бюджетне фінансування та інституційну суб’єктність Фонду та досягти синергії розвиткових програм УКФ. Важливість підтримки української культури під час війни для кожного з команди Фонду є аксіомою, але в умовах обмежених ресурсів ми змушені приймати непрості рішення. Сподіваюся, ця зустріч стане початком плідних та результативних партнерств», – сказав член Наглядової ради УКФ Володимир Воробей

Партнерство задля інституційного розвитку УКФ відкрите до взаємодії. Зацікавлені фонди, програми та інституції культури можуть звертатися на електронну пошту уповноваженого члена Наглядової ради Володимира Воробея за докладною інформацією – [email protected]

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2 717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.

Категорія: Статті