24 July 2023, 16:07

Cприяння збереженню та популяризації культурної спадщини ‒ один із пріоритетів роботи Фонду у 2023 році.

За підтримки Українського культурного фонду триває реалізація проєкту «Цифровізація мистецьких колекцій Музею історії Острозької академії». Ініціатива передбачає створення трьох віртуальних колекцій через оцифрування 108 експонатів (скульптура та живопис). У подальшому всі вони будуть розміщені в онлайн-галереї на сайті Музею.

«У процесі оцифрування об’ємних фігур першим етапом є їх фотофіксація. Тут основне завдання полягає у тому, щоб кожна точка поверхні скульптури потрапляла на два-три фотознімки. Далі із трьох-чотирьох десятків якісних світлин за допомогою спеціалізованих програм формуються 3D-моделі експонатів. Такий рівень деталізації дозволяє в майбутньому відтворити скульптуру, наприклад, за допомогою 3D-друку. У цьому полягає момент збереження культурного об'єкту, адже при найгірших обставинах ‒ втраті оригіналу, є можливість показати яким у точності до деталей був артефакт.

Якщо мислити в більш оптимістичному ключі, то такі точні віртуальні 3D-моделі роблять колекції доступними для широкого загалу через онлайн-платформи. А видруковані, наприклад, на 3D-принтері тактильні копії також нададуть можливість людям із порушенням зору взаємодіяти зі скульптурами», розповіли автори проєкту.

Категорія: Статті