20 March 2024, 10:03

Український культурний фонд від початку своєї діяльності фінансово підтримав 164 якісних інклюзивних культурно-мистецьких проєкти, забезпечивши через них безбар`єрний доступ до споживання та створення культурного продукту. Загальна сума інвестованих коштів у ці проєкти складає понад 91 млн грн.

Про це йшлося на VII Міжнародному форумі «Креативна Україна» – Rethinking. Culture 19 березня у Києві, де УКФ виступив партнером заходу. 

Учасникам форуму були представлені приклади проєктів у напрямку безбар`єрності та інклюзії, що вдалося реалізувати за підтримки УКФ. Серед них: тактильна адаптація вистав для глядачів Національної оперети України, запровадження послуги аудіоопису для глядачів з порушеннями зору в обласних театрах Вінниці, Хмельницького та Рівного, видання книги «Історія не без нас. Становлення руху за права людей з інвалідністю в Україні», проведення інклюзивної виставки «Картини, що оживають» тощо.

«Культура для всіх без винятку й обмеження – наскрізна цінність в діяльності Фонду. За підтримки УКФ втілюються рішення та ініціативи, що роблять доступнішими культурно-мистецькі продукти для людей з інвалідністю. Справедливе інклюзивне середовище в українській культурі допомагає формувати наша грантова програма «Культура без бар`єрів», яка є сталою та існує вже шість років. Завдяки їй розвивається творчий потенціал митців з інвалідністю, інтегруються інклюзивні мистецькі практики в культурне середовище України, промотуються принципи безбар’єрного суспільства в українській спільноті через подолання упередженого, стереотипного або дискримінаційного ставлення до людей з інвалідністю», – зазначив Владислав Берковський, виконавчий директор УКФ.  

Нагадаємо, роботу УКФ визначає один із пріоритетних напрямків діяльності Фонду – «Культура без бар`єрів». В основі пріоритету – сприяння дотриманню культурних прав, безбар’єрного доступу до споживання і створення культурного продукту для всіх громадян, забезпечення рівних можливостей та ментальне відновлення через мистецтво для осіб, постраждалих від війни.

Категорія: Статті