+380 (44) 506 22 66 [email protected]
19 September 2024, 10:09

У Хмельницькому презентують альбоми кавер-версій українських хітів 50-70 років, створених для проєкту «Поза часом». Проєкт реалізується Управлінням культури і туризму Хмельницької міської ради за підтримки Українського культурного фонду. 

Ініціатива спрямована на появу оновлених версій хітів української естради та творів композиторів XX ст.: Платона Майбороди, Володимира Івасюка, Ігоря Шамо, Василя Михайлюка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Буєвського, Анатолія Горчинського, Ігоря Поклада, Валентина Сильвестрова. Під час роботи над композиціями головним завданням для музикантів було не втратити самобутності творів та надати їм сучасного звучання. 

За словами організаторів, презентації альбомів відбуватимуться у нетипових концертних локаціях й матимуть вигляд перформансів, що поєднають музику з елементами театральної вистави, сучасної хореографії, медіамистецтва та фешншоу. Участь у заходах безкоштовна й можлива після попередньої реєстрації. 

Перше перформативне дійство відбулось 14 вересня у кінотеатрі ім. Тараса Шевченка. Авангардом проєкту та першим підкорювачем програми оновлених версій українських музичних композицій став рок-гурт «Чумацький Шлях». У холі кінотеатру відвідувачі могли взаємодіяти з музичними інструментами, переглянути портрети композиторів ХХ ст., створених за допомогою штучного інтелекту.

Розклад наступних перформансів:

  • 20 вересня у клубі «Симпатія» – презентація альбому event – бенду Grace, реєстрація за посиланням;
  • 25 вересня у дворику кав’ярні Place – презентація альбому джаз-бенду Free
  • Jam, реєстрація за посиланням
  • 3 жовтня у новобудові музейного комплексу історії та культури міста – презентація програми камерного оркестру обласної філармонії, реєстрація буде відкрита незабаром.

«Перформанси задумані як змістовне дозвілля, яке не розважає, а зацікавлює, змушує замислитися, згуртовує, є даниною шани та пам’яті хмельничан таланту і самовідданості українських композиторів, які творили й боролися за Україну у складні часи СРСР. Таким чином проєкт «Поза часом» популяризує багату українську музичну спадщину минулого століття серед широкої аудиторії, наближаючи творчість покоління композиторів минулого століття до сучасників, зокрема молодих людей, спонукаючи до подальшого діалогу з кращими зразками українського мистецтва», – зазначили в команді проєкту. 

Чотири аудіоальбоми переспівів легендарних хітів минулого століття незабаром стануть доступними на цифрових аудіосервісах: Apple-music, Spotify, Youtube, а також у соцмережах. У відкритому доступі вже є перший сингл майбутнього альбому кавер-версій від гурту GRACE. Це композиція «Тільки раз цвіте любов» Володимира Івасюка на слова Богдана Стельмаха.

Упродовж жовтня також заплановані концерти з новими альбомами для українських захисників, які проходять лікування та реабілітацію у медичних закладах Хмельницького.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.


Категорія: Статті