19 June 2024, 15:06

Члени Наглядової ради Українського культурного фонду закликали Кабінет міністрів України не зменшувати фінансування інституції за рахунок державного бюджету на 2025 рік. Підтримка української культури в умовах повномасштабної війни є важливою інвестицією в майбутнє країни, її ідентичність, стійкість та процвітання. 

Про можливе скорочення держфінансування Фонду удвічі 17 червня повідомила голова Наглядової ради УКФ Наталія Кривда під час брифінгу у пресцентрі інформаційного агентства «УКРІНФОРМ». 

«У нас є інформація, що бюджет Українського культурного фонду планують зрізати вдвічі. Ми вже говорили з депутатами профільного комітету, які пообіцяли нам всебічну підтримку. Вони будуть боротися за збереження бюджету УКФ (ред. – на рівні цьогорічного фінансування у розмірі 215,7 млн гривень). Але без нашої спільної роботи цього не відбудеться. Присутність голосу культурних діячів та дієвців у цьому процесі життєво необхідна», – наголосила Наталія Кривда

Залишити без змін фінансування Українського культурного фонду за рахунок державного бюджету закликала Богдана Півненко, членкиня Наглядової ради.

«Я закликаю не зменшувати бюджет на Український культурний фонд. Саме культура і мистецтво роблять країну цивілізованою. Якщо на культуру не виділяти гроші, не розвивати її, країна швидко відкочується назад», – підкреслила вона. 

До її заклику під час брифінгу доєднався й член Наглядової ради УКФ Богдан Логвиненко

«Війна, в якій ми знаходимося – це в тому числі війна наративів. Якщо ми не інвестуємо в культуру, у створення наративів, ми програємо навіть на території країн-партнерів. Це демократичні суспільства, де впливати треба не на лідерів, а на все суспільство, а цей вплив можливий через інформаційну політику, через культуру. Якщо ми не створюємо культурний продукт, нам нема чого транслювати на світ, і ми програємо. Тому зменшення бюджету УКФ – це величезний ризик», – наголосив Богдан Логвиненко.


Категорія: Статті