17 October 2023, 09:10

Український культурний фонд реалізував другу хвилю дослідження стратегій адаптації культури та креативних індустрій до умов війни. Які результати?

Під час опитування респонденти зазначили, що найчастіше отримували різні види допомоги від міжнародних організацій (60,8%), місцевих органів влади (54,2%) та громадських організацій (54%). Найменше від бізнесу – 28,9%. 

Фінансову допомогу більше надавали центральні й місцеві органи влади; грантову – міжнародні організації; матеріально-технічну – місцеві органи влади та волонтери; інформаційну – громадські організації; навчально-освітню – громадські організації, міжнародні організації та центральні органи влади. Загалом 89,6% опитаних фахівців сфери культури та креативних індустрій зазначили, що їхні організації отримували принаймні один з видів допомоги хоча б від одного з надавачів допомоги.

Більшість опитаних зазначили, що їхні організації потребують грантів як на розвиток діяльності (67,4%), так і на культурно-мистецькі проєкти (65,4%). Про найбільшу потребу в грантах на розвиток інституційної діяльності повідомляють представники аудіовізуального, перформативного та сценічного мистецтва, а також літератури та видавничої справи. Представники аудіовізуального мистецтва потребують грантів на культурно-мистецькі проєкти, водночас цю потребу зазначають фахівці сектору аудіального мистецтва. Крім того, потреба у грантах (як на розвиток діяльності, так і на культурно-мистецькі проєкти) найбільш виражена серед працівників недержавних організацій та фізичних осіб-підприємців. Водночас підтримки у напрямку відбудови та ремонту найбільше потребують спеціалісти секторів культурної спадщини, перформативного та сценічного мистецтва, а також працівники державних і комунальних організацій.

Докладно з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Від початку повномасштабного вторгнення Український культурний фонд активно проводить аналітичну роботу. У фокусі досліджень УКФ – стан культурної сфери України в умовах війни. Результати досліджень УКФ активно використовуються як у практичній діяльності державних та недержавних організацій у сфері культури, так і у діяльності самої інституції з метою покращення показників його роботи.




Категорія: Статті