+380 (44) 506 22 66 [email protected]
15 October 2024, 12:10

У Сатанові на Хмельниччині відбулася підсумкова конференція «Культурна спадщина Сатанова. 3D-loading», присвячена результатам однойменного проєкту, реалізованого громадською організацією «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс» за підтримки Українського культурного фонду. Ініціатива спрямована на оцифрування об'єктів матеріальної культурної спадщини історичного міста через створення та популяризацію цифрових моделей архітектурних пам'яток.

У межах проєкту створено цифрові 3D моделі трьох історичних споруд Сатанова з доповненням напівпрозорого каркаса зруйнованих їх частин: Міська брама, Сатанівський замок та Свято-Троїцький монастир. Щоб відтворити первинний вигляд пам’яток у 3D-моделях команда проєкту здійснила лазерне та фотограмметричне сканування цих пам'яток. Обробка матеріалів та створення самих 3D-моделях зайняла орієнтовно два місяці. Переглянути 3D-моделі пам'яток можна на інтерактивній цифровій мапі. 

Про ці ж культурні об’єкти Сатанова знято три музичні проморолики, які стали кінцевим продуктом ініціативи. Як зазначила Марія Пачковська, голова ГО «Медіаспільнота «Файне місто», їхня команда намагалася якомога краще передати настрій кожного архітектурного об'єкта, тому залучила музикантів Тернопільського музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької. Так, кожну пам'ятку у проморолику презентує певний музичний інструмент: Міську браму – духові інструменти, Сатанівський замок – скрипки та віолончель, Свято-Троїцький монастир – бандури. 

«Нашим головним завданням було закохати глядача у це місце, викликати бажання відвідати його. Зараз дуже розвивається внутрішній туризм, і ми хочемо, щоб насамперед люди, які будуть бачити це відео, приїхали й побачили Сатанів», – розповіла Марія Пачковська на конференції. 

У межах ініціативи також створено 1000 комплектів 3D AR поштівок «Sataniv post cards», що увійшли до застосунку «PocketCityAR». Комплект складається із п'яти поштівок, кожна з яких присвячена одній із архітектурних пам'яток Сатанова: Міській брамі, Свято-Троїцькому монастирю, Сатанівському замку, синагозі та млину. Отримати диджиталізовані поштівки «Sataniv post cards» можна за попередньою реєстрацією, що триватиме до 30 жовтня. 

Над 3D-моделями, поштівками та інтерактивною мапою працювала компанія Skeiron. Промороликами займалася громадська організація «Медіаспільнота «Файне місто». 

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.

Категорія: Статті