06 November 2023, 22:11

У Львівському муніципальному мистецькому центрі презентували видання «Історія не без нас. Становлення руху за права людей з інвалідністю в Україні». Автори – команда Fight For Right за підтримки Українського культурного фонду.

Книга, як зазначають її творці, є унікальною. Адже в ній висвітлено історію громадського руху за права людей з інвалідністю в Україні з кінця 1980-х років, відколи з’явилася можливість засновувати громадські об’єднання, і до сьогодні. Про свій шлях боротьби у книзі розповіли 27 активістів. Герої та героїні мали різні шляхи до активізму, але всіх їх об’єднувало бажання відстоювати свої права або права своїх рідних на якісну реабілітацію, зокрема після травм та поранень на війні, долати архітектурні, інституційні та соціальні барʼєри.

За словами голови Fight For Right і однієї з ініціаторок видання Юлії Сачук, робота над книгою засвідчила, наскільки важливо мати сильний рух за права людей з інвалідністю зараз для самої спільноти та України загалом. 

«Знання історії дає змогу розуміти сучасність, і роблячи висновки, аналізуючи, – спільно діяти задля інклюзивного майбутнього України, у якому кожна людина з інвалідністю може жити гідним життям», – наголосила Юлія Сачук

Електронна версія книги «Історія не без нас. Становлення руху за права людей з інвалідністю в Україні» доступна за посиланням, аудіоверсія – YouTube, Spotify, Soundcloud

Категорія: Статті