+380 (44) 506 22 66 [email protected]
03 September 2024, 13:09

Громадська організація «Галерея сценографії» за підтримки Українського культурного фонду втілює міжнародний проєкт «Український театральний костюм ХХ-ХХІ. Ідентичність, контекст, ландшафт», що пропонує по-новому відкрити український театральний костюм, український театр і українське мистецтво загалом. 

Проєкт – багатошаровий і охоплює різні напрямки роботи з низкою складників. У межах ініціативи фотофіксують оригінальні театральні костюми та ескізи сучасних українських художників та мистецьких артефактів музейного фонду. Також готується до друку видання з ілюстраціями та статтями про феномен українського театрального костюма. 

«Проєкт пропонує подивитися на український театральний костюм, разом із ним на український театр і українське мистецтво як таке, відмовившись від оптики радянського чи російського контексту й конотації, які попередні роки агресивно нав’язувала імперська пропаганда. Збереження нашої культурної спадщини є актуальною і дійсно важливою для подальших досліджень та популяризації, особливо коли ми говоримо про це в час повномасштабної загарбницької війни яку веде РФ проти України, знищуючи або викрадаючи величезну кількість об’єктів нашої культури й мистецтва», – пояснили втілювачі ініціативи.

Важливою частиною проєкту стане створення вебплатформи «Галерея сценографії», яка міститиме систематизовану базу українських сценографів різних поколінь та каталог з оцифрованими творами як з колекції Театрального музею, так і з приватних зібрань. 

«Я переконана, що оцифрування є одним з ключових інструментів збереження культурної спадщини та піклування про неї. Тож нарівні з публічними виставками, платформа стане важливим інструментом для популяризації колекції музею та творчості українських дизайнерів театрального костюма для якнайширшої аудиторії», – розповіла контент-менеджерка вебплатформи проєкту Олена Стаднік.

Також протягом вересня й жовтня відбудуться три публічні виставки творів українських художників у Києві, Львові та Любліні. За словами організаторів, кожна виставка матиме власний формат експозиції, презентуватиме підбірку авторів та експонатів, що знайомитиме аудиторію із чарівним мистецтвом театрального костюма. 

Докладніше про проведення виставок та умови участі буде на сторінках проєкту у соціальних мережах.

Категорія: Статті