04 November 2023, 17:11

Український культурний фонд комплексно підійшов до підготовки нового грантового сезону, вичерпно врахувавши думку громадськості. Грантові програми на 2024 рік розробляли у три етапи.

Про це 2 листопада розповів виконавчий директор УКФ Владислав Берковський під час виступу на П’ятому міжнародному ярмарку грантів у сфері культури.

Перший етап підготовки передбачав секторальні офлайн-зустрічі з фахівцями зі сфери культури та креативних індустрій. Під час другого етапу проводилися індивідуальні інтерв’ю з експертами УКФ попередніх років. Третім етапом стало загальнонаціональне опитування щодо потреб української культурної сфери.

«Діалог із громадськістю став основою для формування та адаптації грантових програм Фонду під потреби сфери культури та, як результат, оголошення цього грантового сезону», – сказав Владислав Берковський. 

Як вже відомо, на 2024 рік УКФ запланував дві хвилі короткострокових грантів весною й восени, стипендії для фізичних осіб, а також чотири грантові програми: «Культура без бар’єрів», «Культурна спадщина», «Культура. Регіони» та «Відновлення культурно-мистецької діяльності». Старт першої програми «Культура без бар’єрів» відбудеться незабаром.

«Ми, як державна установа, поки не можемо назвати конкретну суму коштів, що буде виділена на грантовий сезон 2024 року. Наразі ще не затверджений державний бюджет. У проєкті для першого читання Українському культурному фонду було заплановано 144 млн грн на грантові програми та 5 млн грн на стипендії для фізичних осіб», – зазначив виконавчий директор УКФ.

За словами Владислава Берковського, УКФ подавав вимогу до Верховної Ради на додаткове фінансування. У разі ухвалення відповідного рішення, сума виділених коштів на грантовий сезон 2024 збільшиться до 400 млн грн. 

Докладна інформація про програми з можливістю подати заявку вже зовсім скоро буде опублікована на офіційному вебсайті УКФ.

Читайте також «УКФ презентував грантові програми на 2024 рік»

Категорія: Статті