02 May 2023, 12:05

Заявники, які подаються втретє на конкурс до УКФ, мають 79-відсоткову гарантію на перемогу. Такі результати дослідження, яке ми нещодавно проводили серед грантоотримувачів.

Тож як створити заявку, що переможе? Порадами поділився Владислав Берковьский, виконавчий директор УКФ в інтерв’ю для видання ЦУКР.

Перша порада: Дехто пише речі на кшталт: «Наша мета — досягнути загального добробуту, щоб усі люди отримали часточку світла й щастя, радості й сонця». Не робіть так. Показники мають бути вимірювальні, а культурно-мистецький продукт конкретним. 
Друга: має бути реалістичний кошторис. Розумію, всі хочуть заробити, але проєкт, в якому 73% бюджету — це заробітна плата, в нашому розумінні не є реалістичним. Ще один нюанс — заявники вигадують послуги, які коштують у п’ять разів дорожче за середні. В УКФ працюють професійні економісти, бухгалтери з досвідом роботи у контрольно-ревізійних управліннях та Держаудитслужбі. Вони все це бачать і на засіданні повідомляють, що в проєкті такому-то виставлена завищена ціна за послугу.
Третя: вам обов’язково потрібна команда й одним із найважливіших її елементів є бухгалтер. Тому що 99 відсотків помилок у кошторисах стосуються саме бухгалтерії.
Четверта: уважно читайте інструкції, виписуйте які саме документи та в які терміни необхідно подати. Зважайте, що усі поля в електронній заявці мають бути заповнені, якщо пропустили хоча б одне, проєкт не пройде технічний відбір. Цей етап у нас повністю автоматизований.
П’ята: вчитуйтеся в завдання програми. Якщо вона називається «Культурна спадщина» і перший ЛОТ — «Діджиталізація», отже він призначений для створення цифрових копій культурної спадщини. Не треба туди подаватися з фестивалем, необхідно обрати відповідну програму.
Шоста: відкладіть створену заявку на кілька днів, а потім знову до неї поверніться та відредагуйте за потреби. Постарайтеся подати її за два дні до завершення конкурсу, не відтягуючи це на останню добу. Щоразу в нас трапляється одна й та ж технічна ситуація: о 18:00 припиняється подання документів, а о 17:58 понад триста заявників намагаються їх завантажити. Звичайно, вони не встигають цього зробити.

Повний текст інтерв’ю для видання ЦУКР доступний за посиланням.

Категорія: Статті