26 Квітня 2022, 15:04

Катастрофа на Чорнобильській АЕС - це не лише наднормові дози радіації, тисячі жертв та скалічене майбутнє. Це історичний урок, який потрібно вивчити, засвоїти і запобігти повторенню.

За підтримки Українського культурного фонду реалізовано низку проєктів, які присвячені цьому дню. Розповідаємо про них детальніше:

  • «Уроки пам’яті Чорнобиля» - серія відеоуроків для учнів 1-11 класів, у яких, в залежності від віку, розкрито не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС, політичні передумови та вплив трагедії на становлення держави. Також в уроках особливу увагу приділено інформаційній складовій катастрофи - пропаганді, фейкам та маніпуляціям з боку влади Радянського Союзу.
  • «CHORNOBYL APP» - перший мобільний додаток, що містить історію Чорнобиля, новини, практичні поради для туристів та AR-портал, за допомогою якого можна здійснити віртуальну подорож у Зону Відчуження та ЧАЕС. Додаток має на меті спростування фейків, надання доступу до архівних матеріалів та фото, інформування щодо наукових та культурних проєктів, що присвячені Чорнобилю.
  • «Звуки Чорнобиля» - соціальний музичний проєкт, в результаті якого створено альбом сучасною української музики з 10 музичних треків від українських та міжнародних музикантів: KAZKA, Bjarki, Сергія Міхалка та Олександра Чемерова, ATOMIC SIMAO, KRUTЬ та ін. В основі кожної композиції закладені характерні для Зони відчуження звуки: тріск дозиметра, скрип оглядового колеса, шум рудого лісу, відлуння, гуркіт течії, навіть, звуки з середини Чорнобильської АЕС.

Категорія: Статті