23 Вересня 2021, 08:09

Про особливості грантових сезонів 2021 і 2022, ріст конкуренції поміж заявниками і відверто - про потребу й шляхи підвищення якості наявної експертизи поспілкувалися в рамках освітнього проєкту обміну досвідом Museum Education учасники програми та заступник Виконавчого директора Українського культурного фонду Дмитро Решетченко.

«Питання заявників до якості експертизи були завжди й, очевидно, будуть і надалі, допоки не буде реалізовано програму сертифікації. Сьогодні реальність така, що висококласні профі в галузі культури, яким довіряють і яких нам рекомендують як авторитетів у спеціальності, прямо заявляють про свій конфлікт інтересів, бо самі ж претендують на гранти Фонду, в кінцевому рахунку, обираючи для себе все ж таки подаватися на грант, а не йти в експерти оцінювати культурні проєкти заявників. Відтак, паралельно зі стартом нового грантового сезону-2022, на часі – сертифікація експертів Українського культурного фонду. Обов’язковим також стане курс підвищення кваліфікації для всіх, без виключення, експертних рад Фонду», – акцентував Дмитро Решетченко.

За словами очільника проєктного напряму діяльності Фонду статистика поданих заявок, як і кількість підтриманих проєктів та виокремлений на це державою бюджет, тільки зростатимуть, тож уже сьогодні Український культурний фонд закладає додаткові можливості для майбутнього співфінансування на регіональному та міжнародному рівнях. При цьому запевняє - основний бюджет УКФ на підтримку креативних ідей не зменшиться. 

«Конкуренція за проєкти, які будуть профінансовані, також щорічно зростає. Нормативні вимоги до ідей заявників стають усе суворішими, а обрані до реалізації проєкти повинні ще більш якісно відрізнятися. Тому дуже важливо, продумуючи ідею та складаючи заявку, звернути увагу й на такі речі, як кроссекторальність, інноваційність, можливість застосування цифрових технологій тощо. І це не просто вимога Фонду, це - вимога сучасного світу: бути винахідливими й актуальними», -  зазначив Дмитро Решетченко.

Нагадаємо, що освітній проєкт обміну досвідом Museum Education реалізується за підтримки УКФ і передбачає  5-денну насичену програму: пізнавальні екскурсії, унікальні майстер-класи, цікаві зустрічі та мотивуючі лекції від найкрутіших гуру музейної справи, - усе, аби ми з вами отримували ще більше задоволення, користі й захвату, відвідуючи українські осучаснені музеї.

Детальніше про програму: https://www.museumsun.org/blog/130/



Категорія: Статті