20 Серпня 2023, 13:08

Церемонія відкриття відбулася в Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука та розпочалася хвилиною мовчання за загиблими у війні, в тому числі – за загиблими внаслідок російського удару по Чернігову. Після цього гості аплодисментами вшанували пам’ять українських кінематографістів, які віддали свої життя, захищаючи нашу країну.

Генеральна директорка фестивалю Анна Мачух, відкриваючи фестиваль, наголосила на важливості культури та її підтримки у складні часи.

«‎Ворог доклав і продовжує докладати дуже багато ресурсів та зусиль, щоб показати, що України не існує, що наша культура неважлива, використовує кіно як зброю, показуючи світу викривлену інформацію про нашу боротьбу. Знищує нашу культуру всіма можливими способами. Щоб протидіяти ворогу, ми не маємо права зупинятись, ми маємо продовжувати створювати кіно, показувати його українцям та світу! Весь минулий рік ми проводили наші кіноподії за кордоном. Але постійно мріяли повернути фестиваль додому – в Україну. І зараз проводимо його тут, у Чернівцях»‎, – сказала Анна Мачух.

Покази фільмів відбуватимуться у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука та кіноконцертній залі «‎Чернівці»‎. У програмі національного конкурсу – десять повнометражних фільмів. Зокрема, за нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки. До Міжнародної європейської конкурсної програми увійшло 7 фільмів. Повна програма доступна за посиланням.

Також в межах кінофестивалю відбудеться освітня програма Літня Кіношкола та професійна секція Film Industry Office. На всіх локаціях передбачені укриття.




Категорія: Статті