20 Червня 2024, 12:06

16 червня завершився 11-й фестиваль кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест», організований за підтримки Українського культурного фонду. Загалом до безкоштовних показів у кінотеатрах 11 українських міст та онлайн цьогоріч долучилися майже 29 тисяч глядачів і глядачок.

За підсумками глядацького голосування Найкращим фільмом фестивалю стала німецька пригодницька комедія «Літо Сюрпризів». Фільм екранізує дитячу книгу німецького письменника Мартіна Музера, розповідаючи історію першої самостійної мандрівки поїздом для хлопчика Фіна.

Також у межах фестивалю відбувся сьомий Дитячий кіноконкурс стрічок, знятих дітьми. Організатори отримали понад 80 заявок з усієї України, серед яких обрали 16 фіналістів. Переможців визначило професійне журі українських кінематографістів. 

Приз у номінації Дитячого кіноконкурсу «Гран-прі» вручив Дмитро Решетченко, заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи. Перемогу здобула пластилінова анімація «Добрі новини», яка показує життя родини в країні, що зазнала агресивного воєнного нападу очима дитини. Режисерка анімації – 6-річна киянка Марія Джур. Нагородження відбулося на церемонії закриття  «Чілдрен Кінофесту» в Будинку кіно у Києві.

«Місія Українського культурного фонду – сприяти відновленню сучасної екосистеми культури та креативності в Україні. Щиро впевнений, що пройде ще трохи часу й у майбутньому ми побачимо учасників цьогорічного конкурсу під час їхньої перемоги на "Каннському фестивалі" або на премії "Оскар". Цього року на фестиваль було надіслано багато сильних робіт, і ми пишаємося, що в Україні є такі таланти. Навіть, якщо ви не отримаєте сьогодні приз – знайте, що ви для нас все одно переможці, адже навчитися кіномистецтва можна тільки постійно знімаючи кіно. Не зупиняйтеся!» – сказав Дмитро Решетченко під час виступу. 

Проведення наступного фестивалю традиційно заплановане після закінчення навчального року – з 31 травня до 8 червня 2025 року.



Категорія: Статті