+380 (44) 506 22 66 [email protected]
19 Серпня 2024, 11:08

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за підтримки Українського культурного фонду вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст.  

У межах проєкту «Українська писанка в європейському культурному просторі» буде створено 3D-моделі писанок з 12 етнографічних регіонів України: Бойківщини, Буковини, Волині, Галичини, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпровʼя та Холмщини.

Колекція Музею етнографії та художнього промислу налічує майже 13 тисяч пам'яток та є однією з найбільших та найдавніших в Україні. Збірку почав формувати Музей наукового товариства імені Шевченка, перший на Галичині український музей, з нагоди відкриття 1895 року. 

«Найдавніші писанки в колекції походять з Гуцульщини й датуються 1890 роком та Волині, 1894 рік. Досі до цих експонатів мали доступ лише дослідники та музейні працівники. Українська писанка має як унікальні риси, так і спільні з іншими європейськими витворами народного мистецтва. Та про її походження сьогодні відомо не так багато, адже її матеріал крихкий, як і наша реальність. Тому для оцифрування ми обрали найдавніші – ті, що зберігають автентичні розписи й тисячолітню традицію, хоча й переживають уже третю велику війну», – додали творці проєкту. 

Оцифровані українські писанки невдовзі з’являться на сайті проєкту, де розмістять 250 пам'яток та 50 3D-моделей.



Категорія: Статті