+380 (44) 506 22 66 [email protected]
16 Вересня 2024, 10:09

У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду відкрили мистецький проєкт «Вціліле», присвячений роботам студентів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

На виставці представили експонати, що вціліли після влучання російської ракети по Академії – мальовничі роботи, монументальні та декоративно-прикладні твори, а також документальні кадри, що засвідчують злочинні дії росії проти українського народу. Також глядачам показали короткометражний фільм, присвячений тим драматичним подіям. 

Генеральний директор театру імені Івана Франка та ініціатор виставки Євген Нищук подякував УКФ за підтримку проєктів, що зберігають памʼять про видатних українських митців.

«У 1937 році терористична машина радянського союзу вбила Михайла Бойчука, видатного новатора та художника, ба більше – нищила його роботи, його учнів та пам'ять про нього. 87 років потому, росія скоїла повторний злочин, поціливши ракетою в Академію, що зберігає та продовжує діло митця. Роботи майстрів та учнів зазнали такої ж атаки, яку ворог робив по велетах українського мистецтва – Курбасу, Бойчуку, Йогансену, Кулішу та іншим. Але у них нічого не вийшло, попри зруйновані стіни – вціліли український стиль, український дух і видатне українське мистецтво», – підкреслив Євген Нищук на відкритті виставки.

Провідна фахівчиня з управління проєктами УКФ Тетяна Дорошенко наголосила, що кожен випадок руйнування таких об’єктів росією, як Академія Бойчука, повинен посилювати глобальні вимоги до захисту культурної спадщини в умовах війни.

Виставка триватиме до 30 вересня за адресою: м. Київ, площа Івана Франка, 3.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії.

Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.


Категорія: Статті