16 Липня 2024, 13:07

Український культурний фонд упродовж 2018–2023 років фінансово підтримав 508 культурно-мистецьких проєктів в межах сектору аудіовізуальне мистецтво. Загальна сума інвестованих коштів у культурні продукти склала 598,45 млн грн.

Про це розповів заступник виконавчого директора УКФ з проєктної роботи Дмитро Решетченко на Одеському міжнародному кінофестивалі, організованому за підтримки Фонду. 

Під час виступу представник Фонду проаналізував роль аудіовізуальних культурних продуктів у формуванні громадської думки, оцінив стан сектору в розрізі повномасштабної війни та його значення у збереженні національної ідентичності України. 

За словами Дмитра Решетченка, аудіовізуальний сектор культури є важливою складовою сучасної культурної індустрії, що сприяє збереженню та розвитку національної ідентичності, економічному зростанню, культурному обміну та соціальній інтеграції.

«Підтримка аудіовізуального сектору допомагає зберегти та популяризувати національну ідентичність як всередині країни, так і за її межами, транслюючи культурні послання національним і міжнародним глядачам. Такими культурними продуктами ми формуємо спільні цінності та досягаємо розуміння між різними регіонами та групами населення. Вони об'єднують людей, допомагають долати соціальні бар'єри та сприяти національній єдності. Високоякісні аудіовізуальні продукти можуть і мають підвищувати міжнародний імідж України, показуючи її творчий потенціал та культурне багатство», – зазначив Дмитро Решетченко.

Під час виступу заступник виконавчого директора окремо зупинився на проєктах, які представили сектор аудіовізуальне мистецтво в грантових сезонах УКФ. Найбільше заявок надходило з Києва, Львівщини та Київщини. Серед найактивніших подавачів – громадські організації, фізичні особи та фізичні особи-підприємці. Особливу увагу гостей було зосереджено на можливостях Українського культурного фонду для представників сектору.

«Створення аудіовізуальних продуктів часто вимагає значних фінансових вкладень через необхідність залучення спеціалізованого обладнання, технічних фахівців, акторів та інших ресурсів. Крім того, аудіовізуальний сектор активно використовує новітні технології, такі як комп'ютерна графіка, віртуальна реальність, штучний інтелект, що збільшує потребу в фінансуванні. Український культурний фонд свідомий того, що вартість виробництва культурних продуктів у цьому секторі є високою, тому підтримує творчі ініціативи наших митців та діячів культури, які працюють у секторі, з року в рік, й послідовно буде робити це і надалі», – підсумував Дмитро Решетченко.


Категорія: Статті