15 Червня 2022, 11:06

14 червня 2022 року в Українському культурному фонді відбулася онлайн-зустріч із представниками секторів аудіовізуального та аудіального мистецтва «Моніторинг культурного середовища: аудіовізуальний та аудіальний сектори в реаліях сьогодення» у форматі круглого столу.

Впродовж двох годин учасники ділилися своїм баченням нинішньої ситуації в аудіовізуальній та аудіальній сферах, розповідали про свій досвід реалізації проєктів в умовах воєнного стану та обговорювали питання підтримки української культури під час війни.

Виконавчий директор УКФ Владислав Берковський виступив зі словами підтримки до митців і культурних діячів та зазначив, що «на сьогоднішній день одним із ключових питань є підтримка аудіовізуального та аудіального мистецтва. Фонд веде активні перемовини з міжнародними інституціями, аби залучити кошти для фінансування сфери».

Заступник виконавчого директора з проєктної роботи Дмитро Решетченко наголосив, що УКФ робить все можливе, аби грантовий сезон 2022 року відбувся. «Ситуація, яка склалася через війну, є вкрай важкою. Частину проєктів грантового сезону 2022 року вже не вдасться реалізувати з низки причин. Однак ми працюємо над тим, аби хоча б частина культурно-мистецьких ініціатив все ж таки була реалізована. До слова, ми маємо попередні домовленості з компанією "Netflix" щодо певної підтримки проєктів програми "Аудіовізуального мистецтва". Також Фондом розроблено і запущено платформу "Культурний простір", через яку митці та діячі культури можуть подати запит на підтримку своєї діяльності коштами, матеріалами, організаційними чи, наприклад, логістичними послугами. Рекомендуємо всім долучитися та скористатися новими можливостями», - розповів Дмитро Решетченко.

Український актор та режисер кримськотатарського походження, заслужений артист АР Крим, активний громадський діяч Ахтем Сеітаблаєв сказав: «Маю честь бути тут, на передовій. Я бачу, який контент хочуть зараз, в якій конотації, в якій емоції, в якому хронометражу. Цей контент має бути таким, який поміститься у формулу, про яку казав Акіра Куросава: "Мінімум часу, максимум інформації". Мені здається, що це може бути поліфонія - освітня складова, сенси, наративи, інструментарії, щоб побачити портрет себе як митця. Для цього необхідно використовувати всі медійні платформи - і ютуб, і тік-ток. Аудиторію необхідно таргетувати, проте ми маємо працювати як з дітьми, так і з дорослими глядачами. Щодо фундаментальних речей - маємо брати традицію сталої освіти й переносити їх у майбутнє. Ми створюємо Добро! Ми - нація творців!»

Продовжуючи дискусію, Дмитро Сухолиткий-Собчук, український сценарист, режисер, засновник та організатор сценарної платформи «Terrarium» підкреслив, що «досвід із презентацією фільму на Каннському фестивалі виглядає як повернення з іншої планети. Через цей рупор світового кінематографу стало зрозуміло наскільки спільнота взагалі не ознайомлена з тим, з чим нам, українцям, доводиться стикатися щодня. Тому ми маємо й надалі пояснювати міжнародній аудиторії про те, чому важливо критично мислити та обережно ставитися до проактивної російської присутності, зокрема в культурному просторі».

Українська телевізійна та кінопродюсерка, голова Експертної ради Української телевізійної академії, членкиня Української кіноакадемії Вікторія Бурдукова подякувала УКФ за діяльність в умовах війни та наголосила, що: «Ринок аудіовізуального сектору перебуває в стані стагнації. І поки що немає перспектив думати, що це швидко поліпшиться. Головна задача - зберегти сферу фізично. Щодо творців - маємо розуміти, що потрібно працювати, навіть якщо умови не такі, як раніше. Потрібно знімати велику кількість документального кіно. Потрібно створити героя, за яким цікаво спостерігати. Будемо працювати й надалі».

Насамкінець кандидатка мистецтвознавства, доцентка, членкиня експертної ради УКФ Тетяна Каблова резюмувала: «Культура - це цивілізація. Культура - це транслятор того, що ми хочемо розповісти людям не тільки в Україні, а й за її кордоном. Як наголошували мої колеги, культура - це "м’яка дипломатія", "культурна дипломатія". Наша культура є і самостійною, і гідною, щоб презентувати її у світі. Тому ми маємо докласти максимум зусиль, аби інтегрувати її до всіх світових процесів».

Український культурний фонд вдячний спікерам та учасникам за змістовні та цікаві доповіді, за активне обговорення проблемних питань аудіовізуального та аудіального мистецтва.

Відеозапис зустрічі доступний за посиланням.




Категорія: Статті