13 Травня 2024, 09:05

Росія пошкодила і зруйнувала в Україні сотні пам'яток культури. Репарації є одним зі способів притягти країну-нападника до відповідальності та зобов'язати її відшкодувати завдані збитки культурній спадщині. Україна, яка має право на це відшкодування за замовчуванням, повинна його домагатися. 

На цьому наголосив Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду, в межах програми «Як справи?» на Першому каналі Суспільного мовлення. 

Директор Фонду нагадав, що об'єкти матеріальної культурної спадщини України від початку повномасштабної війни перебувають під постійним прицілом російської армії, частина з них вже пошкоджена обстрілами або знищена вщент. Водночас підрахунок таких об’єктів є дуже умовним, зважаючи на відсутність облікування.  

«Говорити про реальні втрати, яких ми зазнали й продовжуємо зазнавати щохвилинно – не зовсім коректні цифри, на мій погляд, тому що ми не знаємо всього об'єму втраченого. На жаль, на сьогодні ми знаходимося в ситуації, коли значна кількість нерухомих пам'яток культури необлікована. Відповідно їх немає в реєстрі пам'яток. Коли ми говоримо про пам'ятки культури, то йдеться передусім про об'єкти рухомої культурної спадщини, тобто об'єкти археологічні та архітектурні. Але культурна спадщина – це набагато ширше поняття. У сучасному світі це один із найпотужніших ресурсів для трансформації суспільства. Тому охорона і захист об’єктів культурної спадщини є одним із ключових завдань держави. Зберігаючи її, вона зміцнює культурну ідентичність свого народу та згуртовує його в часи викликів та загроз», – сказав Владислав Берковський

За словами виконавчого директора УКФ, у процесі збереження культурної спадщини важливим є облік відповідних об’єктів, зокрема пошкоджених або зруйнованих. Це дозволить державі визначити необхідний фінансовий ресурс для їх відновлення. 

«Як нам оцінити втрати херсонського обласного архіву, який на 80 відсотків вивезений або знищений? Як нам оцінити втрати донецького і луганського архівів? Як нам оцінити втрати чернігівського регіону, коли в результаті займання знищений повністю галузевий державний архів Чернігівської області, де знаходилися документи про репресії радянської влади проти чернігівчан. Потрібно обов'язково вести облік. Зокрема, щоб розуміти, про які суми йдеться в економічній площині. Не впевнений, що Україна зможе своїми силами відбудувати або реставрувати пошкоджені пам'ятки культури. Ми повинні вимагати репарації з боку агресора, аби їх відновити», – додав Владислав Берковський

Він нагадав, що Український культурний фонд не фінансує капітальне будівництво або реставрацію будівель в межах реалізації проєктів, які підтримує. 

«Постановою Кабінету міністрів нам чітко заборонені капітальні видатки. УКФ не може видавати гранти, наприклад, на відбудову, ремонт чи переоснащення приміщень. Реставрація також проходить поза нашими повноваженнями», – зазначив виконавчий директор Фонду. 

Коментуючи діяльність музеїв в Україні, Владислав Берковський наголосив, що їхня функція не зводиться лише до охоронної. 

«Евакуація музейних колекцій не означає втрату всіх функцій музею. На сьогодні це повнофункціональні установи, що ведуть колосальні роботи з пошуку нових експонатів. Також музейні установи навіть на прифронтових територіях є культурними центрам, які виконують арттерапевтичну роботу, роботу з поширення мистецької ідеї сенсів», – підсумував він. 

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі відповідного Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності УКФ профінансував 2717 культурно-мистецьких проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.


Категорія: Статті