07 Квітня 2022, 11:04

1 квітня відбулася позачергова сесія Міжнародної федерації мистецьких рад і культурних агентств (IFACCA), членом якої є Український культурний фонд. У заході взяли участь члени Федерації європейського регіону з 20 країн, а також представники Канади, Австралії та Нової Зеландії. Метою зустрічі було обговорення заходів для допомоги Україні.

Український культурний фонд представив звернення виконавчого директора Владислава Берковського, який розповів про втрати, що зазнала і зазнає Україна та українська культура внаслідок військової агресії з боку російської федерації.

«За 36 днів війни в Україні знищено, пошкоджено та розграбовано понад 20 музеїв та картинних галерей, понад 100 заповідників та об’єктів культурної спадщини, понад 500 культурних хабів, творчих майстерень, мистецьких центрів. …Але найстрашнішою втратою є втрата людей. Вже загинуло понад 2000 цивільних осіб, з них, що найстрашніше, понад 140 дітей», - повідомив Владислав Берковський.

У своєму звернені очільник УКФ також розповів про роботу, яку веде фонд для підтримки української культурної спільноти під час війни та закликав світову культурну спільноту підтримати Україну зараз і доєднатися до творення стратегії культурної відбудови в майбутньому.

«Ми вже дивимось у майбутнє і плануємо Стратегію відновлення української культури. Будемо раді, якщо світова культурна спільнота доєднається до нас в цьому», - додав Владислав Берковський.

Представники національних членів Федерації виступили з доповідями про заходи, які реалізують їх країни та організації для підтримки українського культури.

Начальниця відділу міжнародного співробітництва Українського культурного фонду Олександра Якубенко, своєю чергою, під час дискусії відповіла на питання учасників та наголосила на необхідності не лише підтримки України, але й публічного засудження та відмови від співпраці з російськими культурними інституціями та діячами, а також закликала підтримати заклик щодо перенесення засідання ЮНЕСКО з російської Казані до українського Львова та виключити росію з членів ЮНЕСКО.

Всі учасники одноголосно висловили свою повну підтримку і солідарність з Україною та запевнили, що ця підтримка є довготривалою і «...всіх нас чекає спільна робота».

За результатами зустрічі учасники домовились про необхідність консолідації інформації про національні програми допомоги для України та формування спільної бази таких програм та проєктів для більш ефективного їх розповсюдження серед представників української культурної спільноти. Для реалізації цієї ініціативи УКФ та управління Федерації домовились про спільну координацію ініціативи.

 

Категорія: Статті