+380 (44) 506 22 66 [email protected]
03 Жовтня 2024, 12:10

У вівторок, 1 жовтня, в Старокостянтинові Хмельницької області за підтримки Українського культурного фонду запрацювала виставка «Слава Героям!», що вшановує пам'ять українських захисників через мистецтво. 

Виставка об'єднала військових, родини загиблих, активістів, представників міської влади та усіх небайдужих мешканців міста, ставши кульмінацією однойменного проєкту, ініційованого вихованцями художньої школи, та першим для Старокостянтинова масштабним культурним заходом.

На виставці представили 44 портрети та літературні твори. Тут можна побачити не лише мальовничі та графічні картини, а й графіті на левкасі. Полотна розповідають про подвиги тих, хто віддав своє життя у боротьбі з ворогом – у небі, окопах, БРТах, при гасінні пожеж. Унікальність виставки полягає в тому, що кожен портрет захисника супроводжується есе або віршами, які «оживляють» героїв не тільки на полотні, а й у слові.

 «Ці люди на портретах – це мої побратими. Кожен портрет тут – це історія сміливості, відваги та любові до батьківщини. Вони віддали найдорожче – свої життя за нашу країну. Дивлячись на ці обличчя, я бачу тих, з ким мав честь стояти пліч-о-пліч. І для мене велика гордість, що ці портрети створені молодим поколінням – вихованцями нашої мистецької школи. Це свідчить про те, що пам’ять про героїв житиме вічно, передаючись з покоління в покоління», – поділився емоціями від картин Євген Булацик, полковник Повітряних сил Збройних сил України, командир 7-ї бригади тактичної авіації ім. Петра Франка.

Після короткого слова військовий від імені головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського вручив памʼятні відзнаки рідним загиблих захисників.

Постійним місцем розташування виставки стане 42-й Гарнізонний Будинок офіцерів. Триватиме виставка до 31 жовтня, її можуть відвідати усі охочі. Ініціатори планують продовжити створення картин та закликають рідних захисників звертатися до них щодо написання нових портретів. 

Довідково

Старокостянтинів є важливим військовим пунктом для України, особливо під час повномасштабної війни. Останні 70 років у місті розміщується військова авіаційна частина. За часів Радянського Союзу тут були 63 бомбардувальна дивізія, а потім 7-й бомбардувальний полк. З 2008 року військова частина в Старокостянтинові має назву 7-ма бригада тактичної авіації імені Петра Франка. Назва – на честь сина Івана Франка, який сам був пілотом і розвивав військову авіацію. Зараз авіабаза в Старокостянтинові – одна з найбільш обладнаних у країні є і своєрідним авіаційним форпостом у боротьбі з ворогом у небі. Старокостянтинівська авіабригада з початку війни активно була залучена до бойових дій, зокрема до операцій з деокупації острова Зміїний і підтримання оточених бійців ЗСУ на «Азовсталі».

Український культурний фонд (УКФ) – державний оператор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурна та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.

Категорія: Статті