03 Жовтня 2018, 11:10

Підтримка інклюзії у сфері культури та мистецтв, розширення аудиторії через залучення різних вікових та соціальних груп – один з 12 пріоритетів діяльності Українського культурного фонду у 2018-2019 роках. Інклюзивність у даному випадку розглядається відразу у двох аспектах. Перший – як фізичну доступність чого-небудь для кого завгодно, тобто можливість різних представників суспільства долучитися до того чи іншого предмету культури і мистецтв. І другий аспект – як залучення до створення предмету культури і мистецтв на однаковому рівні митців з інвалідністю і без. Одночасне застосування обох видів інклюзивності одночасно розширює і аудиторію, і можливості культурних і креативних індустрій.

Філософія інклюзії, як відмічають автори проектів Фонду, полягає у тому, що люди, і особливо, діти не можуть бути ізольованими від суспільства через особливості розвитку чи інвалідність. А соціальна взаємодія різних представників суспільства – є необхідною для розвитку і формування особистості і демократичного суспільства.

Перший інклюзивний проект за підтримки Українського культурного фонду стартував наприкінці вересня у селі Жидичин Волинської області. Суть проекту – у створенні сучасної музичної школи і впровадженні інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами у сфері культури і мистецтв. Проект створюватиме різні заходи, за допомогою яких долучатиме до музичного мистецтва більш, ніж півтисячі учнів шкіл з сіл Жидичин і Липне. Загалом завдяки проекту планується відкриття п’яти музичних класів за напрямками сопілка, скрипка, акордеон, фортепіано та гітара.

Жовтень

Днями завершився проект «Більше ніж гра», що відбувався у рамках фестивалю «Арсенал Ідей» в Києві. За форматом, це був 5-денний театральний міні-фестиваль зі створення інтерактивного та комфортного простору соціальної взаємодії. Простір залучав усіх членів суспільства до захоплюючої театральної програми, воркшопів та інших заходів. «Більше, ніж гра» став перформативним простором, відкритим для дітей з різними можливостями, їхніх батьків та всіх охочих.

Днями також стартує інклюзивний проект «Відкрий всі кольори життя через світ кіно», який пройде у Херсоні та проїде містами й селами Херсонщини (Таврійськ, Скадовськ, Олешки та інші). Проект передбачає долучення до сучасного кіномистецтва верстви населення Херсонської області, яка в силу певних обставин не має можливості брати активну участь у суспільному житті. Доступність творів культури і мистецтв має забезпечити рівні права у пізнанні духовного і естетичного задоволення усім представниками суспільства. Плануються покази мультфільмів на різну вікову аудиторію, як «Велика котяча втеча» 3D, «Луїз та прибульці» 3D – у Херсоні та «Патрік» і «Микита Кожум’яка» по області.

У понеділок розпочався гастрольний тур проекту «Ті, хто підкорив темряву» до Литви, організований ГО «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ». Це концерти, у яких беруть участь українські і литовські виконавці з важкими порушеннями зору, які виступають у супроводі естрадно-симфонічного оркестру Національного театру ім. М. Заньковецької. У проекті беруть участь незрячі виконавці з різних куточків України і Литви, які об’єдналися довкола оркестру Заньківчан – колективу, який вміє і прагне працювати з категорією «особливих» виконавців.

На початку жовтня у Львові стартує проект «Музей на дотик», що розширить варіанти досвідів, які можуть здобути відвідувачі у музеї. Зосереджуючись на особистому переживанні, яке можна буде здобути через участь у ремісничих майстер-класах, а також, через безпосередній контакт з експонатами, автори проекту планують змінити ставлення до музею як об'єкту споглядання. Музей народної архітектури і побуту, у якому відбудеться проект, розраховує, що результатом проекту мають стати методичні рекомендації щодо залучення осіб із інвалідністю до навчально-освітнього процесу із відповідною адаптацією. Проект поділятиметься на три частини, які залучатимуть до дискусії різновікові групи, експертів музейної справи, педагогів, представників цільової аудиторії.

6-7 жовтня відбудеться дитячий культурно-мистецький фестиваль «Наш чудовий сонцеСвіт!» у Чернівцях. Впродовж фестивалю буде проведена низка заходів із активним залученням дітей з особливими потребами до створення мистецьких продуктів. Таким чином, проект спрямований на промоцію і створення засад та методики дитячої інклюзії у сфері культури та мистецтв, також розширить аудиторії культурно-мистецьких діячів у місті Чернівці.

Вже 10 жовтня в Українському домі в Києві відбудеться соціально-мистецька акція «Приречені на щастя». Організатори заходу повідомляють, що це буде театралізоване дійство, за участю п'яти творчих колективів, учасниками яких є діти з інвалідністю. Раніше ГО спілка матерів «Сонячний промінь» започаткувала та проводила Міжнародний інтеграційний театральний фестиваль «Сонячна хвиля» для дітей з інвалідністю протягом 10 років.

16,30 жовтня та 8,13,20 листопада в Київському національному академічному театрі оперети відбудуться покази проекту «Арт-дія-інклюзія». Основним завданням організатори назвали створення інклюзивного мистецького простору. Безкоштовні покази будуть оснащені аудіодискрипцією та розраховані на незрячих дітей. Аудіодискрипція — це спеціальний голосовий супровід, який наживо, через технічні пристрої, подається до незрячих/слабозорих глядачів і пояснює їм усе, що неможливо відстежити візуально: описує декорації, міміку і вбрання акторів, дії сценічних персонажів і.т.д. В основу вистави буде покладено казки Г. К. Андерсена.

Вже 20 жовтня стартує проект для дитячих шкiл-iнтернатiв київської області «Музика мого народу». Мета проекту – реалiзувати iдею загальної музичної освiти учнiв на ocнові української традицiйної культyри, познайомити дітей з професiйною музикою крiзь призму її фольклорних джерел, збагатити їхній музичний досвiд, виховати у них навички сприйняття i виконання музики. Заходи спрямовано на пiдтримку iнклюзii у сферi культури та мистецтв та розширення аудиторiї через залучення рiзних вiкових та соцiальних груп.

В рамках проекту «Кіно, доступне для незрячих людей» же 26 жовтня в Києві відбудеться навчальний практикум з тифлокоментування (інша назва аудіодискрипції). До участі запрошуються студенти профільних спеціальностей, режисери, відеографи, тифлопедагоги, журналісти, працівники установ культури та усі, хто в роботі чи громадській діяльності працює з незрячими людьми або над питаннями доступності аудіо-візуального контенту для незрячих людей.

У результаті проекту будуть створені тифлокоментарі для актуальних українських фільмів та проведені інклюзивні кінопокази по всій Україні. Крім того буде створено онлайн-ресурс з тифлокоментування, який міститиме усю необхідну інформацію для незрячих людей про доступні фільми, а також опції про створення тифлокоментарів для представників кіноіндустрії.

Листопад

В рамках проекту Inclusion in Harmony планується провести інклюзивні вистави за участі людей з інвалідністю у Києві та Вінниці. Проведення активних творчих заходів, культурного дозвілля за участі людей з інвалідністю має привернути увагу влади, бізнесу, громади щодо спільного створення доступного середовища з врахуванням специфіки різних форм інвалідності, так як танці на візках є видовищним та цікавим дійством.

Чернігівський обласний театрально-видовищний дитячий театр ім. О. Довженка також готує проект з подолання соціально-психологічних бар'єрів інклюзивного середовища за допомогою театрально-мистецьких можливостей сценічних локацій. Результати проекту будуть презентовані у середині листопада. Мета проекту — виховання нового покоління юних глядачів, і арт-терапія, спрямована на взаємодію з людьми, які з тих чи інших причин є позбавленими доступу до культури.

Наприкінці листопада у Києві відбудеться інклюзивна фотолабораторія, яка включатиме майстер-класи з незрячими фотографами для незрячих учасників. Усього відбудеться 10 майстер-класів для двох груп слухачів. Проект спрямований на поширення знань про потреби і проблеми людей з порушеннями зору, а також їх інтеграцію активне професійне життя. В Україні, як і в багатьох інших країнах, люди з вадами зору приречені на соціальну маргіналізацію через відсутність належної інформації про це явище.

Категорія: Проекти