24 Лютого 2023, 17:02

24 лютого 2023 року, у роковини початку повномасштабної війни росії проти України, Culture Action Europe (Культурна дія в Європі), найбільша європейська культурна мережа, членом якої є УКФ, висловила солідарність з Україною та закликала надати фінансування для захисту та збережння культури України.

Український культурний фонд вдячний Culture Action Europe за підтримку українського народу у цей найтемніший етап боротьби за незалежність України.

Нижче ми публікуємо переклад листа.

У першу річницю вторгнення росії на територію суверенної держави Culture Action Europe (Культурна дія в Європі) висловлює солідарність з народом України, який прагне захистити свою країну та свою культуру від неспровокованого акту агресії, здійсненого за наказом кремля 24 лютого 2022 року.
Дванадцять місяців війни призвели до сотень тисяч жертв, у тому числі загибелі багатьох цивільних осіб внаслідок російських обстрілів міст, сіл, лікарень, шкіл, університетів, торгових центрів, залізничних станцій, культурних просторів і навіть театру. Це призвело до найбільшого масового переміщення в Європі з часів Другої світової війни, коли багато родин тікають у пошуках безпеки до сусідніх країн або ще далі, далеко від дому, відокремлені від тих, хто залишився, щоб підтримати військові зусилля. Новини про тортури, зґвалтування, страти без суду і слідства, примусові депортації, зникнення та фільтраційні табори шокували світ, який вважав, що такі речі більше ніколи не повторяться в Європі.
Окрім людських жертв, є ще й економічні та соціальні втрати: українська економіка скоротилась більш ніж на 30% у 2022 р. Культурний сектор сильно постраждав, а багато митців та культурних організацій опинилися перед невизначеним майбутнім. Війна Кремля має на меті знищити українську культуру та утвердити Росію як неоколоніальну державу, в той час як підконтрольні Росії ЗМІ продовжують поширювати пропаганду, а незалежні журналісти в Росії стикаються з суворими вироками, якщо вони повідомляють правду.
У перші дні війни Culture Action Europe проводила кампанію разом з іншими організаціями, успішно просуваючи резолюцію Європейського парламенту, яка закликала уряди та інституції ЄС посилити культурну солідарність з Україною та створити спільний механізм реагування на надзвичайні ситуації для відновлення культури в Європі. Програма Культурна Угода для України є спеціальною грантовою програмою в рамках the Cultural Deal for Europe Campaign, яку очолюють Culture Action Europe, Європейський культурний фонд та Europa Nostra за широкої підтримки європейської культурної екосистеми. Ми наполегливо закликаємо включити сектор культури, спадщини та креативності України до пакету допомоги ЄС та гуманітарної підтримки України з боку ЄС, зокрема до пакету макрофінансової допомоги, щоб допомогти країні задовольнити її фінансові потреби, а також до Цільового фонду допомоги Україні, який мобілізує міжнародних донорів.
Ми пишаємося тими величезними зусиллями, які вже доклав наш сектор, а також інституції ЄС, щоб підтримати українських культурних діячів та організації через різноманітні проекти, співпрацю, мистецькі резиденції, фінансові ініціативи та пряму допомогу, а також шляхом залучення програм та ініціатив, таких як "Креативна Європа" та "Новий європейський Баугауз". Ми підтримуємо зв'язок з нашими українськими членами і заохочуємо всіх членів Culture Action Europe вітати українців у своїх програмах діяльності.
У цей час ми хочемо згадати всіх тих, хто втратив життя та засоби до існування через війну, і ми зобов'язуємося продовжувати наші зусилля з підтримки української культури та культурної екосистеми.


Категорія: Статті