25 Грудня 2023, 14:12

УКФ цінує згуртованість культурно-мистецької спільноти, яка готова відстоювати одне одного у публічній та не лише площині. Інколи, на жаль, не завжди розібравшись в суті порушеного питання, що нівелює об'єктивність та йде в розріз з правдою.

Чинне законодавство України та прозорі правила УКФ щодо конкурсного відбору є рівними та єдиними для всіх грантоотримувачів. Ми ніколи не уникали конструктивних дискусій та завжди на звʼязку. Тому маємо прояснити ситуацію, що склалася навколо виставкового проєкту Катерини Левченко «Спротив», аби уникнути подальших маніпуляцій та непорозумінь.

Варто зазначити, що Українським культурним фондом з Катериною Левченко було укладено два договори, як з фізичною особою - стипендіаткою за ЛОТом 2 «Стипендія на відновлення культурно-мистецької діяльності» (назва проєкту «Кривий Ріг мистецький», загальна сума договору з урахуванням податків - 108 408,42 грн) та як з керівником громадської організації «ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ КРИВОГО РОГУ» за ЛОТом 3 «Короткострокові культурно-мистецькі проєкти» (назва проєкту «Супротив», загальна  сума договору – 248719,00 грн). Обидва проєкти наразі мають проблемні питання.

Щодо проєкту «Супротив»

Під час реалізації проєкту від грантоотримувача надійшло звернення щодо зміни реквізитів до грантової угоди №6RCA31-34995, назва проєкту «Супротив», в якому грантоотримувач повідомив, що «мною при укладенні договору з Українським культурним фондом, в рамках програми «Відновлення культурно-мистецької діяльності» в реквізитах договору про надання гранту 6RCA31-34995 від 15.09.2023 було неправильно зазначено реквізити нового окремого банківського рахунку для отримання грантових коштів, у зв’язку з чим звертаюсь з проханням укласти додаткову угоду щодо зміни в реквізитах договору про надання гранту 6RCA31-34995 від 15.09.2023 номера рахунку для перерахування грантових коштів». Звернення грантоотримувача було розглянуто Дирекцією УКФ, відповідно до її рішення було підготовлено Додаткову угоду про зміну реквізитів до Договору про надання гранту. Перша платіжна інструкція від 02.10.2023 Nº 2498 на суму 198 975, 20 грн. була відкликана й відповідно до додаткової угоди Nº 1 від 06.11.2023 вже 08.11.2023 УКФ до Державної казначейської служби України було відправлено нову платіжну інструкцію Nº 2589 на суму 198 975, 20 грн (тобто УКФ зробив все так, як і попросив грантоотримувач). На сьогодні платіжна інструкція чекає на виконання згідно з постановою КМУ від 09.06.2021 Nº 590, якою передбачається, що держава першочергово оплачує витрати на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану. Натомість оплата виплат в сфері культури здійснюється аж в третю чергу.

Усі документи, що підтверджують факт виплати УКФ грантових коштів в наявності і можуть бути надані на запит грантоотримувача.

Цінуючи співпрацю з авторами культурно-мистецьких проєктів, ми намагаємося вирішувати проблемні питання на користь грантоотримувача, саме тому Фонд вдруге пішов назустріч грантоотримувачу – громадській організації «ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ КРИВОГО РОГУ» в особі керівника Катерини Левченко та подовжив термін реалізації (фінального звітування) за проєктом ще на два тижні – до 1 грудня 2023 року. Подовжені терміни реалізації проєкту завершилися, проте станом на 25.12.2023 фінальний звіт грантоотримувача так і не надійшов у Фонд. Таким чином, це порушення істотних умов договору відповідно до статті 12 Закону України «Про Український культурний фонд».

Отже, відповідно до чинного законодавства, Фонд вимушений ініціювати розірвання договору, оскільки підстав для перерахунку подальших траншів вже немає: звітність не подана, а подовжити терміни звітування вдруге неможливо, оскільки бюджетний рік в країні завершено. Звертаємо увагу, Український культурний фонд оперує коштами платників податків і так само підзвітний державі щодо використання цих коштів – перед Держаудитслужбою, Рахунковою палатою, Міністерством культури та інформаційної політики та Міністерством фінансів України.

Фонд є установою, яка на конкурсних засадах розподіляє бюджетні кошти, і саме тому, правила є єдиними для всіх, і, в тому числі, для керівника громадської організації «ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ КРИВОГО РОГУ» Катерини Левченко. З 214 культурно-мистецьких проєктів, реалізованих за підтримки Українського культурного фонду в грантовому сезоні 2023 року, незважаючи на всі складнощі та ризики – фінальний звіт грантоотримувача був не поданий тільки цією єдиною організацією.



Категорія: Статті