25 Жовтня 2022, 13:10

17-19 жовтня в Брюсселі та Антверпені відбувся 30-й Конгрес Європейської мережі з культурного менеджменту та політики (ENCATC) – «Інтернаціоналізація у фокусі: теоретичні, стратегічні та управлінські перспективи в освіті, дослідженнях, політиці та практиці».


Під час Конгресу обговорювались ключові теми культурного сектору, серед яких деколонізація культурних інституцій, політика та університетські програми, інтернаціоналізація культурних програм і шляхи підвищення сталості сектору. На третій день Конгресу виокремили спеціальну сесію, яку присвятили Україні.

Український культурний фонд представив звернення Виконавчого директора Владислава Берковського, який розповів про втрати, що зазнала і зазнає Україна та українська культура внаслідок військової агресії з боку російської федерації.

«Ось вже сьомий місяць поспіль російськими бомбами та ракетами нищаться театри, мистецькі студії, креативні хаби, картинні галереї. Російські окупанти продовжують розграбовувати музеї та спалювати бібліотеки. Однак ми не здаємося. Ми боремося. І ми щиро вдячні всім нашим друзям та партнерам, які підтримують нас і допомагають нам. Допомагають нам не просто вижити, а й відновити наше життя», – зазначив Владислав Берковський у своєму звернені. 

Наталія Керницька, менеджерка з міжнародного співробітництва, розповіла про проєкти, які започаткував УКФ під час війни: інтерактивну «Мапу культурних втрат», інформаційний дайджест «Хроніки культурного фронту», платформу «Культурний простір». Окрему увагу приділила партнерській фандрейзинговій ініціативі «Help to save Ukrainian culture now!», завдяки якій з будь-якого куточка планети всі охочі можуть підтримати українську культуру в один клік на екрані свого смартфону, та закликала залишатись з Україною.


 

«Ми повинні говорити про повномасштабне вторгнення росії на всіх майданчиках світу, тому подібні заходи для нас сьогодні є надважливими. Це частина нашої боротьби, частина нашого культурного фронту. Про ті страшні злочини, що чинить росія на території України, та їхні наслідки має знати та пам’ятати кожен, де б він не знаходився. І я вдячна вам за таку можливість», резюмувала Наталія Керницька.

ENCATC – це європейська мережа культурного менеджменту та політики. Це незалежна організація, яка об’єднує понад 100 вищих навчальних закладів і культурних організацій у понад 40 країнах. ENCATC було засновано в 1992 році, щоб представляти, відстоювати та просувати освіту в сфері культурного менеджменту та культурної політики, професіоналізувати культурний сектор і зробити його стійким, а також створити платформу для обговорення та обміну досвідом на європейському та міжнародному рівнях.

 


Категорія: Статті