22 травня відбулося публічне сліпе жеребкування , яке визначило склад експертних рад Українського культурного фонду.За підсумками жеребкування сформовано вісім експертних рад, які розглядатимуть проектні заявки у 2018 році за такими секторами культури:візуальне мистецтво, аудіальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, дизайн та мода, перформативне та сценічне мистецтво, культурна спадщина, література та видавнича справа а також культурні та креативні індустрії.

Учасниками заходу стали голова Українського культурного фонду Марина Порошенко,перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко, виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів, члени Наглядової ради та представники Дирекції фонду. Процедура жеребкування проходила відкрито та відбулася за участю керівника відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіса Вілчінскаса.

Конкурс експертів тривав із 24 квітня по 18 травня 2018 року. За цей час на розгляд комісії надійшла 281 заявка від діячів культури з усіх регіонів України та інших країн. Наразі у кожній із восьми рад було обрано три основні та два резервні експерти.

Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко наголосила на важливості запуску роботи державної інституції нового типу, яка базується на принципах прозорості, відкритості й незаангажованості, що може слугувати прикладом нової роботи і нового підходу до організації діяльності в українських структурах. «Я сподіваюсь, що проекти, які у 2018 році будуть відібрані експертними радами, покажуть якісний результат і продемонструють українському суспільству підтримку культури і мистецтва нашою державою», – сказала Марина Порошенко.

Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко наголосила на важливості запуску операційної роботи Українського культурного фонду, який є прикладом об’єктивного розподілу функціоналу між Міністерством, Урядовим порядком денним і інституціями та механізмами, які мають забезпечувати європейську прозору, демократичну і рівну для всіх політику доступу до культурних прав та реалізації культурних проектів.

«Сам перелік експертних рад і ті питання, які вони охоплюють – ширше, аніж ті питання, які відносяться до компетенції будь якого з міністерств, тобто, ми маємо широкий спектр напрямів. Це загальний комплексний підхід, який ми побачили в формуванні експертних рад Українського культурного фонду. І я закликаю всіх представників культурного і креативного секторів, наших митців та організації звертатися до Українського культурного фонду, а ми будемо створювати політичні і правові умови для того, щоб цей Фонд працював ефективно», – відзначила Світлана Фоменко.

Виконавчий директор Українського культурного Юлія Федів розповіла про наступні кроки, які планує здійснити Фонд до кінця 2018 року. Наразі триває прийом проектних заявок, які по завершенні конкурсу пройдуть технічну оцінку в Дирекції Фонду та будуть направлені для оцінки до щойно обраних експертних рад, на базі якої будуть прийняті рішення про їх підтримку.

Початок реалізації проектів планується з вересня 2018 року. Загалом визначено три типи конкурсів: індивідуальні проекти; проекти національної співпраці, які передбачають наявність двох організацій і аплікантів на території України; проекти міжнародної співпраці, які передбачають наявність партнера закордоном, це можуть бути також представники української діаспори. «Обирайте один з цих конкурсів, готуйте проектну заявку, всі аплікаційні форми, кошториси та чіткі інструкції є на нашому сайті. Чекаємо з нетерпінням на ваші заявки і очікуватимемо, що вже в вересні ми побачимо перші проекти підтримані Українським культурним фондом» – додала Юлія Федів.

Довідка. Український культурний фонддержавна інституція, що створена у 2017 році з метою сприяння розвитку культури і мистецтв України, підтримки культурного розмаїття, інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність Українського культурного фонду спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюватиметься на конкурсних засадах.

Шановні експерти, будь ласка, перш за все ознайомтесь з методикою оцінювання проектних заявок!