22 Жовтня 2021, 12:10

У музеї історії міста Києва відбулася презентація результатів всеукраїнського опитування про культурні права людей з інвалідністю, що стало першим в Україні репрезентативним опитуванням щодо стану дотримання культурних прав людей з різними видами інвалідності. Дослідження було проведено в рамках реалізації проєкту «Мистецтво для всіх: дослідження ситуації з дотриманням культурних прав людей з інвалідністю в Україні» за підтримки Українського культурного фонду.

Опитування було проведено командою громадської організації людей з інвалідністю «Fight For Right» у партнерстві з Київським міжнародним інститутом соціології з 15 до 22 вересня 2021 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Було опитано 2002 респонденти. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не було включено, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4%.

Результати дослідження засвідчили, що

  • У 61% опитаних людей без інвалідності інвалідність асоціювалася з чимось негативним, таким, що обмежує: «непрацездатні», «люди з обмеженими можливостями», «люди, які не можуть себе самостійно обслужити», «люди, які потребують допомоги», «безпорадні», «недієздатні», «люди, які стикаються з життєвими труднощами», «люди з труднощами в спілкуванні».
  • Приблизно дві третини людей з порушеннями опорно-рухового апарату (64%) не відвідують культурні заклади та події взагалі. Менше половини людей з порушеннями зору (46%) та лише кожна п’ята людина з порушеннями опорно-рухового апарату (23%) бували на культурних заходах, в яких, на їх думку, враховувалися, їхні потреби у зв’язку з інвалідністю.
  • Дві третини українців (66%) вважає державу, і майже половина (49%) – органи місцевого самоврядування відповідальними за створення умов для рівного доступу людей з інвалідністю та без до культурних подій і закладів культури.
  • Більше третини людей з порушеннями зору (37%) вважають, що книг у доступному форматі могло б бути більше.
  • За результатами опитування людей з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, 40% опитаних жінок та 24% опитаних чоловіків не вміють читати. Цифри дають змогу припустити вплив гендерних стереотипів на процес навчання та виховання людей з інтелектуальними порушеннями. 
  • Приблизно третина українців з та без інвалідності відзначили, що гроші та час – основні фактори, які перешкоджають їм займатися творчістю частіше.

Серед спікерів і спікерок заходу були: Юлія Сачук, голова громадської організації людей з інвалідністю Fight For Right, Ярослав Петраков, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури та інформаційної політики України, Оксана Прасюк, керівниця аналітичного відділу Українського культурного фонду, проф. Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, Леоніда Пономарьова, депутатка Київської обласної ради VIII скликання та Надія Добрянська, аналітикиня дослідження.

Юлія Сачук під час презентації зауважила, що «більше половини дорослого населення України без інвалідності (56.3%) вважають, що люди з інвалідністю мають можливість відвідувати всі культурні заходи на однаковому рівні з людьми без інвалідності. І ця цифра говорить про незнання суспільства про те, що як мінімум десята його частина залишається сегрегованою, поза культурним життям в країні. Ми отримали перші відповіді, кожну відповідь, цифру, закономірність варто досліджувати далі». 

Детально з аналітичним звітом можна ознайомитися за посиланням.


Категорія: Статті