21 Листопада 2023, 10:11

Музей Революції Гідності (Музей Майдану) за підтримки Українського культурного фонду презентував проєкт «Територія Гідності у доповненій реальності: музеєфікація пам’яток Майдану», присвяченій 10-й річниці Революції Гідності.

У межах проєкту було відтворено 10 визначних для Революції Гідності місць та оцифровано 15 тисяч світлин, які зафіксували події 2013–2014 років. Відтворити об’ємні моделі ключових для Революції локацій фахівцям вдалося завдяки імерсивним технологіям (занурення у віртуальний світ). Зокрема, низку барикад, що локалізувалися з боку Бессарабської площі, поблизу Головпоштамту, біля будинку Профспілок та на Європейській площі, на вул. Героїв Небесної Сотні та на вул. Грушевського.

«Ми трактуємо цей проєкт як документальний. Всі об’єкти, які ви бачите, – в оригінальному розмірі, пропорційні місту», – розповіла Ольга Сало, кураторка й авторка проєкту, заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності.

Враженнями про проєкт поділився Остап Стасів, учасник Революції Гідності, один із засновників ГО «Відкритий Університет Майдану», учасник російсько-української війни: «Мене тішить, що буде можливість повернутися на місце подій не лише у своїх спогадах. Наша пам’ять часто визначає наше майбутнє. І, напевно, те, що було зроблено тепер у цьому проєкті, – фундаментальна цеглинка для майбутнього. Я за час війни переосмислюю свій досвід Майдану та воєнний, і доходжу думки, що Майдан – це такий рубікон, який запустив чимало процесів. Раніше ми казали: 'Це найкраще, що з нами сталося'».

Також мешканці та гості столиці зможуть побачити елементи наметового містечка, конструкцію «Йолки» й Мистецький Барбакан. У цих місцях розташовані стенди з відповідним QR-кодом, за яким можна «оживити» вигляд центру Києва у 2013-2014 роках. 




Категорія: Статті