+380 (44) 506 22 66 [email protected]
21 Жовтня 2024, 12:10

В Опішні на Полтавщині за підтримки Українського культурного фонду відбувся симпозіум монументальної кераміки «Вогонь запеклих не пече», організований громадською організацією «Конгрес українських керамологів» та Національним музеєм-заповідником українського гончарства. 

Симпозіум був спрямований на збереження традиційної української кераміки та розвитку сучасних форм мистецтва. Мета симпозіуму полягала у відновленні обмеженої під час війни культурно-мистецької діяльності команди художників-керамістів, давши митцям простір і засоби для вираження своїх ідей, а також у піднятті патріотичного духу населення, пробудженні та зміцненні бажання підтримувати наших захисників та державу в цілому.

Захід став платформою для обміну досвідом, вивчення нових технік і популяризації ремесла, об'єднавши митців, керамістів та науковців з усієї України. Учасники симпозіуму створювали глиняні монументальні скульптури та доєдналися до майстер-класів, лекцій та живих дискусій. 

У результаті творчої роботи митцями було зроблено 7 монументальних керамічних скульптур на тему героїчної боротьби українського народу з російськими загарбниками. Як зазначили організатори, ці твори не лише відображають сучасний стан суспільства, але й зміцнюють національну ідентичність. За підсумками симпозіуму буде виданий каталог.  

«Симпозіум монументальної кераміки «Вогонь запеклих не пече» є знаковою подією в українському культурному просторі. Подібні заходи мають велике значення для розвитку Полтавщини, зміцнюють дух нації, сприяють збереженню і розвитку культурної спадщини, а також надихають на нові звершення. Це важливий меседж як для українців, так і для міжнародної спільноти: культура залишається живою і сильною, навіть у найтемніші часи», – повідомили в Полтавській обласній військовій адміністрації. 

Організатори висловили сподівання, що цей симпозіум стане щорічною подією, яка допоможе розвивати керамічне мистецтво в Україні та сприяти його популяризації на міжнародній арені.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.


Категорія: Статті