+380 (44) 506 22 66 [email protected]
20 Жовтня 2024, 12:10

За підтримки Українського культурного фонду вийшов документальний проєкт про українських митців, які добровільно вступили до лав Збройних сил України після повномасштабного вторгнення росії «Митці на війні», створений FILM.UA Group.

Серія документальних роликів розповідає історії тих, хто відклав пензлі, камери та інструменти й взяв до рук зброю, щоб захистити Україну. Як відзначають автори проєкту, кожен з його героїв має активну громадянську позицію, досягнення та впізнаваність у сфері культури та мистецтва, але добровільно став частиною українського війська.  

Завдяки проєкту відзнято 8 документальних історій тривалістю до 13 хвилин про митців-військовослужбовців, серед яких Дмитро Лінартович, український актор театру, кіно та дубляжу, заслужений артист України; Тарас Іщик, артдиректор видавництва, бренд-дизайнер, розробник бренду ЗСУ; Віктор Грибик, співак, заслужений артист України; Тарас Компаніченко, український культурний та церковний діяч, композитор, поет, кобзар, бандурист, лірник, народний артист України, та інші.

«Ми прагнемо показати їхній складний і героїчний шлях від творчості до військової служби, дослідити внутрішні трансформації та підкреслити силу патріотизму, що стала рушійною силою їхнього вибору. Вони уособлюють героїчну боротьбу українського народу з російськими загарбниками та формують сучасні українські наративи та сенси українського суспільства, що стануть основою повоєнної відбудови України», – зазначили у FILM.UA Group. 

Дивіться прем'єрний показ документального проєкту «Митці на війні» 20 і 21 жовтня о 22:50 на Першому каналі Суспільного.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.

Категорія: Статті