+380 (44) 506 22 66 [email protected]
19 Жовтня 2024, 11:10

У Києві за підтримки Українського культурного фонду стартувала ілюстративна виставка для дітей та дорослих «Абетка Криму» в межах проєкту «Книга-мандрівка. Крим – це Україна». 

Метою проєкту є висвітлення, збереження та розвиток унікальної культурної спадщини корінних народів Криму. Ініціатива покликана підвищити увагу до тимчасово окупованого півострова, зберегти історичну пам’ять, підтримати місцеву громаду та вимушених ВПО. 

«Тема Криму нас цікавила давно, але вона була певним викликом, тому що для того, аби говорити про Крим, потрібно розуміти Крим, потрібно знати Крим і потрібно говорити про це цікаво. Чому я так вважаю? Тому що під час першої стратегічної сесії по нашому проєкту сформувалась одна така доволі цікава, але дуже прикра теза про те, що діти, які народжені після 2014 року, вони, на жаль, українського Криму не застали. Вони, на жаль, знають про нього дуже мало або не знають взагалі нічого. І нам потрібно про це їм розповідати», – наголосила культурна менеджерка проєкту «Книга-мандрівка», освітянка Дара Дужак.

Виставка представлена двома мовами – українською та кримськотатарською. За словами її авторів, кожна літера абетки виставки розповідатиме про культурне розмаїття півострова й цінності його корінних народів на всеукраїнську аудиторію, особливо молоді. 

«Ми прагнемо привернути більше уваги до тимчасово окупованого півострова, а також історії та культури корінних народів Криму. Нагадати всім, що «Крим – це Україна!» Особливо важливим цей проєкт є для дітей, які народилися вже після окупації півострова», – зазначила автор проєкту Ірина Тараненко.

Експозиція працюватиме впродовж двох наступних тижнів у торгово-розважальному центрі Gulliver на другому та третьому поверхах (вхід вільний). У межах проєкту також буде створено 10 хвилинний анімаційний фільм про культурне минуле та формування візії майбутнього образу українського Криму. Переглянути його можна на ютуб-каналі проєкту незабаром.

«Цей мультфільм відрізняється від попередніх мультфільмів. Наразі у нас їх близько 70. І кожен з цих мультфільмів має тривалість в середньому 3-4 хвилини. Цей мультфільм ми всі переглянемо, він буде у абсолютно вільному доступі. І кожен із нас може просто зайти на YouTube, відкрити вкладку "Книга Мандрівка" і подивитися цей мультфільм», – підсумувала Дара Дужак.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, літературна справа, перформативне та сценічне мистецтво, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.

Категорія: Статті