18 Травня 2023, 10:05

Організовуючи грантовий сезон у 2023 році, найскладніший в історії УКФ та держави, ми повинні були подбати про те, щоб підтримані в умовах воєнного стану проєкти сприяли відновленню та розвитку секторів культури і креативних індустрій, зберігали культурну спадщину, та водночас не наражали на небезпеку авторів та учасників, власне, самих культурно-мистецьких ініціатив. Через це реалізація проєктів, що планувалася на територіях, які на сьогодні перебувають під тимчасовою окупацією або ж знаходяться занадто близько до лінії фронту та бойових дій, не є можливою.

Зокрема серед заявок-переможців програми «Культура+» є низка проєктів, що пов’язані з Маріуполем, Лисичанськом, Слов’янськом, Херсоном, Тягинською сільською громадою Херсонаської області та іншими містами України, що так чи інакше постраждали внаслідок повномасштабної війни. Наразі ні правоохоронні органи, ні, тим більше, УКФ через повномасштабну війну не можуть забезпечити та гарантувати цілковиту безпеку громадян на цих територіях.  

Тому, зважаючи на це, за рішенням Наглядової ради УКФ можливість реалізації проєктів за програмою «Культура+» буде розглянута після завершення воєнного стану в Україні за наявності державного фінансування. Саме тому в кабінетах заявників за проєктами програми закріплено статус «Тривають переговорні процедури». Це означає, що УКФ підтверджує взяті на себе зобов'язання щодо фінансування цієї програми.



Категорія: Статті