16 Березня 2022, 12:03

Представники професійної асоціації оперних фестивалів Європи «OPERA EUROPA» висловлюють солідарність з Україною та закликають російських митців не мовчати.

«Асоціація OPERA EUROPA від імені 220 компаній-членів пропонує недвозначну підтримку своїм членам у Києві, Харкові, Львові та Одесі, а також усім людям України, які страждають від ворожого вторгнення російських військ. Ми захоплюємося надзвичайною мужністю та стійкістю жителів України перед обличчям біди. Ми висловлюємо солідарність з Україною в її екзистенційній битві за дорогоцінні цінності свободи та демократії, але визнаємо, що однієї солідарності недостатньо. Тому ми запускаємо мистецький проєкт «OPERA FOR UKRAINE», у межах якого заохочуватимемо та показуватимемо дії, які вже ініціювали наші члени, щоб допомогти зберегти та підтримати незалежний і незламний дух України», - заявили у своєму зверненні члени асоціації «OPERA EUROPA». 

Зокрема, у межах мистецького проєкту «OPERA FOR UKRAINE» різні оперні театри Європи на підтримку Україні вивішують український прапор, підсвічують двоколором будівлі, розпочинають вистави зі слів «Слава Україні», співають твір «Боже, Великий Єдиний», створюють фандрайзингові компанії «Допомога Україні», організовують концерти солідарності за участі українських артистів, оголошують програми підтримки для українських митців. Детальніше – за посиланням.

Водночас в асоціації закликали російських митців бути сміливими та не мовчати щодо подій в Україні.

«Ми віримо, що в РФ є багато митців та інституцій, які відчувають глибоку стурбованість, несхвалення та сором з приводу того, що відбувається в Україні, проте не наважуються це говорити, побоюючись дикої помсти. Ми просимо їх подолати цей страх і зробити все, що в їхніх силах, аби вплинути на громадську думку проти війни, щоб Україна була врятована від подальших атак», - зазначили в асоціації. 



Категорія: Статті