14 Серпня 2023, 14:08

«Громадське радіо» за підтримки Українського культурного фонду розпочало новий подкаст-проєкт «Це про нас: культурна мозаїка народів півдня».

У 10 епізодах подкасту відбуватиметься знайомство з південними регіонами України через найрізноманітніші культурні коди: літературу, мистецтво, кухню та традиції. 

«Ми будемо слухати музику, уявляти смаки та кольори, дізнаватись більше про цікаві традиції. Бо все це про нас. Це робота, яка не тільки розповідає про культуру народів півдня, а ще й розвінчує стереотипи, які розповсюджує зокрема країна-агресор росія. Стереотипи про те, ким ми є. Це дослідницько-просвітницький подкаст про збереження культур, які є частиною української історичної спадщини. І це важливо, бо йдеться не тільки про збереження, але і про розвиток, осучаснення мистецтва корінних народів, а також про правильні історичні наголоси», – розповіла ведуча «Громадського радіо», авторка подкасту Вікторія Єрмолаєва.

Перший епізод присвячений кримським татарам – про них розповіла історикиня кримськотатарського походження, журналістка Гульнара Абдулаєва.

«Стереотип щодо кримських татар був довгі роки нав’язаний нашим сусідом – московією. Роками московити розповідали, що «кримські татари прийшли на півострів у 13 столітті, вони є нащадками ординців». Насправді це не зовсім так. Бо кримські татари тисячоліттями формувалися на Кримському півострові. Він є великим плавильним котлом для багатьох народів. Вони були автохтонами, приходили в різні часи на Кримський півострів», – зазначила Гульнара Абдулаєва.

Як і коли кримські татари насправді сформувалися? Як звучить музика караїмів? Чим пишаються уруми та румеї? Як смакує кухня кримчаків? Які традиції збереглися та як їх намагалися знищити? Слухайте подкаст в етері «Громадського радіо» щотижня у неділю о 15 годині, а також на подкаст-платформах:

GooglePodcasts, ApplePodasts, Spotify та на SoundCloud.



Категорія: Статті