13 Квітня 2023, 07:04

Отримали багато запитань: «Невже припинили фінансування? Що буде з грантовим сезоном?» Запевняємо: «Все буде добре!»

Відповідно до плану ми завершуємо переговорні процедури з заявниками програм «Культура без бар’єрів», «Аудіовізуальне мистецтво», «Ґранд-подія», «Відновлення культурно-мистецької діяльності». За програмами «Культурна спадщина» та «Культура. Регіони» ще триває експертне оцінювання.

Після переговорних процедур ми перейдемо до заключного етапу конкурсного відбору – підписання грантових угод. Саме підписання грантових угод визначає переможців конкурсів.

З переможцями, чиї проєкти мають почати реалізовуватися у травні-червні 2023 року, ми пропрацюємо прийнятні для обох сторін варіанти фінансування в умовах обмеженого бюджету воєнного стану.
Для заявників, чиї проєкти мають почати реалізовуватися з липня 2023 року – все залишається без змін і фінансування буде надано траншами у відповідності до плану.

_

Відповідно до плану виділення бюджетних коштів (Лімітної довідки про бюджетні асигнування та кредитування на 2023 рік), який був надісланий Міністерством культури та інформаційної політики України до відома УКФ, повноцінне фінансування проєктів за підтримки Фонду має розпочатися у липні 2023 року, стипендій – у жовтні 2023 року. Водночас обґрунтовані зауваження від УКФ, що базувалися на шестирічному досвіді реалізації проєктів, не були взяті до уваги.

Станом на початок квітня 2023 року в розпорядженні УКФ є кошти у сумі 7 мільйонів гривень. Їх вистачає, аби на 50% профінансувати проєкти лише за інклюзивною програмою «Культура без бар’єрів». Додаткового фінансування на інші програми у травні-червні не передбачено. Через це ми не можемо повноцінно розпочати підписання грантових угод із переможцями та поетапне фінансування культурно-мистецьких проєктів, які мають почати реалізовуватися у травні-червні 2023 року.

Команда УКФ закликає Міністерство фінансів України і Міністерство культури та інформаційної політики України переглянути план виділення бюджетних коштів та розпочати фінансування культурно-мистецьких проєктів від початку травня, як це і було заплановано у Проєкті кошторису.

Культура – важлива. Ми всі працюємо для перемоги.


Категорія: Статті