10 Листопада 2023, 12:11

Виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський провів робочу зустріч з колишнім міністром культури Туреччини, а нині головним радником президента Туреччини Ялчин Топчу.

Метою візиту очільника УКФ до Анкари було налагодження тісних відносин з Туреччиною та планування спільних масштабних культурно-мистецьких заходів та проєктів у майбутньому.

Владислав Берковський висловив вдячність турецькій стороні за можливість окреслити потенційну співпрацю між Україною та Туреччиною у сфері культури. Він наголосив на пріоритетності культурного обміну для зміцнення двосторонніх відносин.

«Ми дві великі держави, які мають міцні історичні зв’язки, але замало історичної інформації одна про одну. Культурні обміни вибудовують мости між країнами. Це потужний інструмент, що допомагає налагодити особливий діалог між нашими національностями для кращого пізнання обох культур. Також вони сприяють поглибленню взаємовигідної співпраці у культурно-мистецькій сфері», – наголосив виконавчий директор УКФ.

Окремо Владислав Берковський зупинився на важливості підтримки культурно-мистецьких ініціатив для кримськотатарського народу. Він нагадав, що УКФ втілює проєкти з підтримки та промоції культури кримських татар вже три роки поспіль. Один із цьогорічних проєктів «Bilgi/Знання:пам’ять про культуру».

«Ключова ідея культурно-мистецької ініціативи – збереження та популяризація культурної спадщини кримськотатарського народу, викорінення поширених у суспільній свідомості стереотипів і упереджень щодо нього. Проєктом "Bilgi/Знання:пам’ять про культуру" ми прагнемо посприяти усвідомленню громадянами України, що кримськотатарський народ є невід’ємною частиною української політичної нації, а його культура – органічною складовою культури сучасної України», – додав очільник Фонду.

Владислав Берковський та Ялчин Топчу окремо обговорили грантовий сезон УКФ на 2024 рік, презентація якого відбулася 2 листопада. Виконавчий директор УКФ докладно проінформував турецьку сторону про пріоритетні напрямки грантових програм та фінансову спроможність їх реалізації.

Зі свого боку головний радник президента Туреччини запевнив, що країна готова підтримати українські культурні ініціативи та розвивати спільну культурну дипломатію.

Категорія: Статті