+380 (44) 506 22 66 [email protected]
10 Жовтня 2024, 13:10

У Львові Меморіальний музей Станіслава Людкевича за підтримки Українського культурного фонду випустив перший у світі аудіозапис фортепіанних дуетів українського композитора в межах проєкту «Людкевич. Спадщина», що має на меті оцифрування, новітнє видання та популяризацію творчості Станіслава Людкевича.

Проєкт двічі отримав грантову підтримку Фонду. Перше видання 2023 року стосувалося частини симфонічної спадщини композитора пізнього періоду. Другий том 2024 року є першим повним зібранням фортепіанної творчості Людкевича з творами для сольного виконання, дуету, обробки народних пісень і творів інших композиторів.

«Станіслав Людкевич наголошував на важливості створення дуетних творів для навчання молоді на основі українського музичного матеріалу. Тож в основі згаданих творів – історичні пісні про козаків Швачку, Харка, Нечая. Окремо можна відзначити великий концертний твір “Valse mélancolique. За мотивами новели О. Кобилянської”, написаний наприкінці 1917 року під час перебування композитора в російському полоні у Перовську. Він надзвичайно тонко передає всю палітру внутрішньопсихологічних переживань героїні однойменної новели, що, ймовірно, були суголосні настроям самого композитора», – зазначили в команді проєкту. 

Виконавцями аудіозаписів фортепіанних творів став дует піаністів Петра Довганя та Наталії Зубко «Dovhan & Zubko Piano Duo», до репертуару якого належать усі композиції Людкевича. Аби запис став можливим, дует працював над пошуком і реконструкцією згаданих творів. За словами творців проєкту, це перші в історії української музики зразки професійної творчості в жанрі фортепіанного дуету, тобто для виконання в чотири руки. 

«Наше завдання полягало у максимальному відтворенні авторського тексту як у записі, так і при підготовці нотного збірника. Ситуація з творчим доробком композитора є досить непроста, адже частина його творів до цього часу існує в рукописному варіанті, іноді лише в єдиному примірнику та ще й розпорошена по різних архівах та бібліотеках Львова. Насамперед важливим є збереження нотної спадщини композитора, адже велика частина рукописів написана олівцем, тож з часом ноти все важче відчитати», – пояснив Петро Довгань, піаніст, заслужений діяч мистецтв України, викладач Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка.

Концерт-презентація альбому у виконанні «Dovhan & Zubko Piano Duo» відбудеться 24 жовтня в Музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької у Львові. Початок о 19:00. Тоді як перший у світі запис фортепіанних дуетів Людкевича вже доступний на стримінгових платформах, зокрема Apple Music, YouTube Music, Spotify та інших.

У межах проєкту «Людкевич. Спадщина» підготовлена не лише аудіо- та відеозапис, але й цифрове нотне видання, яке невдовзі з’явиться у вільному доступі.

Нагадаємо, Український культурний фонд (УКФ) – державний інвестор розвитку культури та креативних індустрій України. Інституція заснована у 2017 році на підставі Закону України «Про Український культурний фонд». Підтримка індивідуальних, національних та міжнародних культурно-мистецьких проєктів здійснюється на конкурсних засадах в межах семи секторів: аудіальне мистецтво, візуальне мистецтво, аудіовізуальне мистецтво, культурна спадщина, перформативне та сценічне мистецтво, літературна справа, культурні та креативні індустрії. Упродовж семи років своєї діяльності Фонд профінансував 2717 проєктів. Сума інвестованих коштів у них становить понад 1,6 млрд грн, а кількість охопленої Фондом аудиторії – 53 млн осіб.


Категорія: Статті