04 Жовтня 2023, 12:10

У львівській філії музею в темряві «Третя після опівночі», який проголошує своєю метою зруйнувати стереотипи про незрячих, за підтримки Українського культурного фонду триває нова виставка «Картини, що оживають». 

Кожен із відібраних творів живопису був перетворений на тактильну картину. Так живопис для незрячих став доступнішим, а зрячим допоможе поглянути на мистецтво під іншим кутом та помітити нові деталі у картинах. Серед робіт представлені «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі, «Водяні лілії» Клода Моне, «Звір» Марії Примаченко, «Соняшники» Ван Гога, «Портрет Аделі Блох-Бауер I» Густава Клімта та інші.

Зазвичай у музеях забронено чіпати картини, проте на виставці «Картини, що оживають» торкатися експонатів можна і потрібно. Це дозволить отримати неординарний досвід взаємодії з мистецтвом та додасть елемент гри, адже під час екскурсії в темряві відвідувачі вгадують картини на дотик. Посилюють враження й звукові ефекти.

Екскурсію виставкою в темряві проводить незрячий гід. Програма складається з двох частин: екскурсії у темряві, під час якої гості впізнають на дотик видатні шедеври живопису України та світу, і програми на світлі, до якої входить навчання письма шрифтом Брайля, розшифровка тематичного передбачення й інші активності.

Виставка діятиме до 31 жовтня, вхід вільний за умови попередньої реєстрації за посиланням.



Категорія: Статті